De verschillende onderdelen van je verwarmingsinstallatie

De tank

Een mazouttank is het reservoir van je verwarmingsinstallatie. Je brandstof wordt opgeslagen in de tank en van daaruit doorgegeven naar de ketel, die instaat voor de verwarming van je woning. De tank kan ondergronds (niet toegankelijk) of bovengronds (in de open lucht, kelder of groeve) geplaatst worden.

De verwarmingsketel en brander

De ketel en de brander vormen de kern van je verwarmingsinstallatie. De brander zorgt, logischerwijs, voor de verbranding van de mazout of koolstofarme brandstof. De ketel verwarmt nadien het water voor je radiatoren en je sanitair warm water.   

 

Het is belangrijk dat je de juiste ketel kiest, op maat van je warmtebehoefte. Alleen zo kan je installatie efficiënt en zuinig verwarmen. Moderne ketels werken op lage temperatuur (lagetemperatuurketel) of condenserend (condensatieketel). Op het verplichte energielabel zie je hoe zuinig het toestel precies is. 

 

Wil je zeker zijn van een veilige en voordelige werking, dat moet je je ketel en brander goed onderhouden. Zo bespaar je kosten en verwarm je milieubewuster. 

  

De boiler

De boiler (een goed geïsoleerd vat) slaat het warme water op dat de ketel produceert, en houdt het op de gewenste temperatuur. De capaciteit hangt in een klassieke installatie af van hoeveel warm water jouw huishouden verbruikt. Maar je kunt ook een grotere boiler kiezen als je hem als ‘energie-opslagvat’ gebruikt.

Dit onderdeel van de verwarmingsinstallatie kun je makkelijk koppelen aan een hernieuwbare energiebron, zoals een warmtepomp of zonnecollectoren (in dat geval spreken we van een zonneboiler). Je haalt zo niet alleen je energiefactuur naar beneden, maar verkleint ook je ecologische voetafdruk.

De radiatoren of vloerverwarming

Je verwarmingsinstallatie werkt optimaal als je de ketel koppelt aan gepaste verwarmingselementen. Radiatoren werken op een hogere temperatuur dan vloerverwarming, dat een lagere watertemperatuur verkiest. En ook convectoren zijn een optie. Bespreek met een erkend technicus de beste optie voor jou, om het gezellig warm te maken in huis. 

Lees meer over de verschillende soorten verwarmingselementen.

De thermostaat

De thermostaat is het controlecentrum van je verwarmingsinstallatie. Een aangename binnentemperatuur is natuurlijk het hoofddoel, zodat je op koude dagen niet zit te bibberen in huis. Het tweede doel: zo zuinig mogelijk verwarmen. En dat kan door je installatie goed te regelen.  

 

Veel thermostaten bieden handige functies aan, zoals programma’s op maat van jouw huishouden. Je kunt dan bijvoorbeeld de verwarming op specifieke tijden inschakelen of afzetten, zodat je enkel verwarmt waar en wanneer het nodig is. 

 

De verluchting in je stookplaats

Als je stooktoestel lucht gebruikt uit de ruimte waar hij opgesteld staat, is het erg belangrijk om je stookplaats goed te verluchten. En dat om twee redenen. Ten eerste moet de brander voldoende lucht krijgen voor de verbranding. Ten tweede is ventilatie nodig om de lucht te verversen. Bij verbranding kunnen vervuilende stoffen vrijkomen die zich eventueel in de stookruimte kunnen opstapelen.  

 

De schoorsteen

Via de schoorsteen worden verbrandingsgassen, zoals koolstofdioxide en waterdamp, naar buiten afgevoerd. Een goed onderhouden, schone schoorsteen is cruciaal, zodat de schadelijke stoffen zeker niet in je woning terechtkomen. Als roet en teer zich ophopen is er trouwens risico op schoorsteenbrand. Daarom doe je er goed aan om regelmatig een inspectie en reiniging in te plannen.