Wat zijn de fysische kenmerken van mazout?

Ga terug naar het overzicht
kenmerken mazout

Wie op mazout verwarmt, is waarschijnlijk vooral vertrouwd met de aangename gevolgen die deze brandstof garandeert. Zo zorgt een badkamerradiator voor lekker warme handdoeken, nodigt een leefruimte met een knusse temperatuur uit tot gezellig tafelen, tv-kijken of een boek lezen, en zo kunnen we gerust nog even doorgaan. De brandstof zélf is wellicht een iets groter mysterie. Met de geur tijdens een mazoutlevering ben je vast vertrouwd, maar wat betreft de andere fysische kenmerken tast je misschien nog in het duister. Klinkt dit herkenbaar? We presenteren alles wat je over stookolie moet weten in een handig overzichtje.

Het ontbrandingspunt van mazout

Mazout is een roodbruine fossiele brandstof en heeft bij een temperatuur van 15 °C een dichtheid die schommelt tussen de 830 kg/m3 en de 870 kg/m3 – wat betekent dat er een massa van 830 tot 870 kilogram mazout aanwezig is in een kubieke meter. Stookolie is een stabiel en risicoloos product, waarvan het ontbrandingspunt tussen de 55 °C en 120 °C ligt. Het zal met andere woorden nooit ontvlammen bij een normale omgevingstemperatuur, wat het volkomen veilig maakt in gebruik. 

Hoe mazout gewonnen wordt

Net zoals (propaan)gas, kerosine, benzine, maar ook bijvoorbeeld white spirit, is mazout afgeleid van ruwe petroleum, die wordt geraffineerd. Deze speciale vorm van distilleren zuivert de ruwe aardolie én splitst ze op in verschillende bestanddelen. De exacte samenstelling van stookolie hangt af van welke ruwe petroleum als basis diende. Algemeen bestaat mazout voornamelijk uit koolstof en waterstof, met een beetje zwavel, stikstof en zuurstof.

Stookolie staat niet stil

De samenstelling van stookolie hangt niet alleen af van de ruwe aardolie waaruit de brandstof wordt gedistilleerd, maar is ook onderhevig aan een aantal evoluties en innovaties. Mazout is de voorbije decennia zo heel wat milieuvriendelijker geworden, onder andere doordat het zwavelgehalte steeds werd verlaagd. Het resultaat: minder uitstoot, en meer rendement!

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...