Je hebt ijverig de mazoutprijzen én je mazoutvoorraad in de gaten gehouden, zodat je net op het juiste moment stookolie hebt bijbesteld. Lees: op het moment dat de stookolieprijs niet te hoog stond, en vóórdat je aan het laatste restje stookolie begon. De levering staat voor de deur. Een koffietje klaarzetten voor je mazoutleveranciers is natuurlijk geen groot werk, maar vooraleer de mazoutlevering plaatsvindt, moet je nog wel een aantal belangrijkere zaken in orde brengen. Lees hier welke dat zoal zijn! 

Is je tank conform de wetgeving?

We doen allemaal ons uiterste best om zuinig om te springen met energie, bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te draaien en een extra trui aan te trekken, of door tochtstrips onder de deuren te plakken. Maar misschien is het even geleden dat je je stookolietank nog hebt laten bijvullen of er op een andere manier naar hebt omgekeken. Verzeker je ervan dat ze wel aan de reglementering voldoet voor je ze helemaal laat vullen.

Zorg dat je thuis bent

Als je voor de eerste keer met een nieuwe mazoutleverancier werkt, ben je wellicht sowieso geneigd om thuis te blijven tot de levering helemaal achter de rug is. Toch geldt ook bij vervolgleveringen dat er het best iemand een oogje in het zeil houdt bij de levering. Je moet namelijk sowieso je ketel uitzetten tijdens het vullen van de tank.

Zet je verwarmingsketel uit tijdens het vullen van de tank

Je leest het goed: je verwarmingsketel uitzetten vóór, tijdens en tot enige tijd na de levering van stookolie is van bijzonder groot belang. Het risico bestaat immers dat residu’s die op de bodem van de kuip liggen, opgestuwd worden tijdens het vullen van de tank. Wacht ook even om de verwarming terug aan te zetten na het vullen, om te vermijden dat de filter of de sproeier verstopt geraakt bij de opstart van de ketel.

Maak de omgeving rond je tank vrij

Het spreekt voor zich dat je mazoutleverancier makkelijk bij je tank moet kunnen – of toch minstens bij de dop. Zorg er dan ook voor dat de doorgang op geen enkele manier belemmerd wordt. Vaak volstaat het om een beetje op te ruimen. Is je tank slecht bereikbaar is en kun je daar helemaal niets aan doen? Meld het meteen bij de bestelling en geef een duidelijke omschrijving van de situatie, zodat je leverancier zich eventueel kan voorbereiden (bijvoorbeeld door te leveren met een kleinere tankwagen).

Batterijtank? Meld het aan je leverancier!

Batterijtanken zijn nog relatief nieuw. Heb jij zo’n tank? Laat het weten aan je leverancier en geef het duidelijk aan bij de vulleiding, zodat de chauffeur van de tankwagen het ook nog eens met eigen ogen ziet. Een batterijtank moet namelijk aan een lager debiet worden gevuld: fabrikanten schrijven een maximaal leveringsdebiet van 300 liter per minuut voor.

Deze berichten zijn misschien interessant