Gezelligheid? Voor bijna alle Belgen hoort daar warmte bij!

Ga terug naar het overzicht
gezelligheid haardvuur

Heb je je altijd al afgevraagd of jij de enige bent die Disneyfilms kijken het summum van een gezellige avond vindt? En of er misschien nog mensen zijn die niets liever doen dan de hele dag in hun pyjama rondlopen? Informazout zocht het voor je uit! Samen met onderzoeksbureau iVOX legden we een vragenlijst over gezelligheid voor aan 1.000 Belgen. Dat leverde heel wat interessante inzichten op, die we maar wat graag met je delen.

Vier gezelligheidsprofielen: welk heb jij?

Uit het onderzoek kwamen vier prominente gezelligheidsprofielen naar voor. De eerste groep – laat ons maar meteen met de buitenbeentjes beginnen – heeft … absoluut niets met ‘gezelligheid’ en vindt het woord totaal niet van toepassing op hun persoonlijkheid. Voor de tweede groep krijgt gezelligheid vooral een sociale invulling: samenzijn met anderen is cruciaal. De derde groep maakt het gezellig met allerhande hulpmiddeltjes: van kaarsen en dekentjes tot wierrook. Het laatste profiel associeert gezelligheid vooral met ‘lekker nietsdoen’. Even ontstressen door de hele dag je pyjama aan te houden: deze groep vindt het héérlijk.

Sociaal dier

Zijn Belgen eigenlijk een gezellig volk?

De meerderheid van de Belgen vindt zichzelf best gezellig, maar heeft wél moeite om tijd vrij te maken voor gezellige momenten. Maar liefst 80% van de bevolking snakt naar meer van die momenten in zijn of haar dagelijks leven. Daarnaast genieten onze landgenoten vooral van rustig samenzijn. Activiteiten als samen koken of nagenieten op het terras hebben dan ook een hoge gezelligheidsfactor – in tegenstelling tot bijvoorbeeld shoppen in een drukke stad. Wanneer we het graag gezellig maken? Vooral na een lange werkdag of wanneer het buiten koud is, zo blijkt.

Maak het gezellig

Gezelligheid… daar hoort warmte bij!

Of je nu met een boek bij de radiator gaat zitten of onder een dekentje tv kijkt met vrienden: voor zowat alle Belgen is gezelligheid onlosmakelijk verbonden met warmte. Specifiek associeert 49% van de deelnemers ‘een goed verwarmd huis op een koude winterdag’ met gezelligheid. Daarnaast geeft 12% van de ondervraagden toe dat ze de verwarming op koude dagen een tikje hoger zetten om het gezellig te maken. Tot slot hangt gezelligheid voor velen samen met een bepaalde feestdag – je raadt vast al dewelke. ‘Op Kerstmis samen met de familie eten en oude verhalen oprakelen’ stond bij 30% van de respondenten in de top 3 van meest gezellige activiteiten. Je weet dus wat je binnenkort te doen staat: het met kerst gezellig warm maken thuis – tenzij je natuurlijk tot de ‘ongezellige’ buitenbeentjes behoort!

Benieuwd naar jouw gezelligheidsprofiel? Doe zelf de test!

Instrumentalist

Gerelateerde berichten

Om de energietransitie te realiseren stelde Europa verschillende maatregelen voor. Maar wat kun je...
Met een programmeerbare of slimme thermostaat regel je de temperatuur volgens jouw leefritme en...