Het antwoord op de vraag uit de titel is ‘ja, soms’! In dit artikel lees je hoe dat precies in zijn werk gaat.

Stralingswarmte versus convectiewarmte

We beginnen bij het begin: het verschil tussen een radiator en een convector. Een radiator werkt voornamelijk met stralingswarmte. Dit zijn horizontale golven die je radiator afgeeft, nadat het warme water uit je cv-ketel hem opwarmde. Een convector werkt dan weer met convectiewarmte. Het toestel verwarmt de lucht die in de kamer hangt. Het zuigt onderaan de koude lucht aan om op te warmen. Die warme lucht stijgt, waarna er opnieuw op te warmen koude lucht wordt aangezogen. Ook convectoren werken met warm water, dat ze gebruiken om de lucht op te warmen.

Convectoren aansluiten op een warmtepomp

Er bestaan heel wat types warmtepompen, al blijft hun werking op elkaar lijken. Warmtepompen halen warmte uit hun omgeving en geven die via een warmtewisselaar af aan het afgiftesysteem van je verwarming. Een warmtepomp geeft doorgaans warm water met lagere temperatuur af. Waar een  hoge rendementsketel gemakkelijk warm water kan opwarmen tot 70 à 80°C, levert een warmtepomp typisch water af aan het cv-systeem rond 35 °C. Die lagere temperatuur gaf vroeger problemen voor oudere convectoren, die een hoge vertrektemperatuur nodig hebben om goed te functioneren. Met de recente modellen convector is dat niet meer het geval. Ook met convectoren kun je dus kiezen voor duurzaam verwarmen!

Je stookolieketel als back-up in een hybride verwarmingssysteem

De lagere watertemperatuur die de warmtepomp levert, is trouwens ook de reden waarom je cv-ketel op stookolie je ideale plan B is wanneer de warmtepomp niet aan je totale warmtebehoefte kan voldoen. Als je warmtepomp een laag rendement heeft bij hoge afgiftetemperaturen, zul je immers een hoge energierekening toegestuurd krijgen. Bij een hybride verwarmingssysteem waarbij de warmtepomp gecombineerd wordt met je mazoutketel, neemt je ketel het in die situatie over en druk je zo de kosten.

Deze berichten zijn misschien interessant