Je oude mazoutketel vervangen: wat is de beste oplossing?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
mazoutinstallatie vervangen

Een stookolieketel gaat jarenlang mee. Maar als je net een nieuwe woning hebt gekocht met een oude installatie, of als je mazoutketel toch mankementen begint te vertonen, sta je voor heel wat moeilijke keuzes. Opteer je opnieuw voor stookolie? Of verkies je aardgas, elektriciteit, een combinatie van stookolie met een hernieuwbare energiebron, zoals zonne-energie? Informazout liet het voor jou uitzoeken door het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Associés. We zetten de belangrijkste inzichten op een rijtje voor wie zijn oude mazoutinstallatie wil vervangen.

De opzet van het onderzoek

Wanneer je de prijs van een renovatie van een verwarmingssysteem wil berekenen, heb je heel wat variabelen nodig. Om de verschillende beschikbare scenario’s objectief te kunnen vergelijken, hanteerde Ph. Deplasse & Associés een zo realistisch mogelijk onderzoekskader. Namelijk, een voorbeeldwoning die nauw aansluit bij de gemiddelde Belgische woning (eentje met een oppervlakte van 180 m², drie gevels en twee verdiepingen) met daarin een gezin van vier personen.

Het onderzoek bekeek de totale kosten over 15 jaar. Met name:

  • De aankoop- en onderhoudskost van de installatie
  • De brandstofkost
  • De financieringskost

Meer informatie over de methodologie lees je hier.

De duurzame en de economische keuze

Rekening houdend met de installatiekosten, het verbruik, het onderhoud en financieringskosten over een periode van 15 jaar, is bij vervanging de combinatie van de stookolie condensatieketel met een zonneboiler (met een kost van €3.467 op jaarbasis) de meest duurzame keuze. De stookoliecondensatieketel alleen (met een jaarlijkse kost van €3.402) is dan weer financieel het voordeligst over dezelfde periode.

Tot slot: opvallende conclusies

De combinatie van de stookoliecondensatieketel met een zonneboiler heeft zijn plaats te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskost. En met de hulp van een premie wordt de hogere investeringskost over een periode van 15 jaar ook financieel interessanter.

Een brandstofswitch naar aardgas is niet significant voordeliger is dan de keuze voor een stookolie condensatieketel.

Ten derde is een switch naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan financieel het minst interessant.

De opzet, methodologie en resultaten van de studie nog eens visueel voorgesteld.

Gerelateerde berichten

Wil je je mazouttank laten verwijderen? Dan vraag je je vast af hoeveel dat kost en of je premies...
Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast, dus je kunt tarieven vergelijken...