Warmtepompen zijn veelbesproken op deze blog, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Die aandacht hebben ze te danken aan hun milieuvriendelijke karakter en omdat je ze kunt koppelen aan een stookolieketel. Ook zonneboilers zijn geen onbekende voor de trouwe lezer, omwille van diezelfde combinatiemogelijkheid. Maar hoe zit het nu eigenlijk met warmtepompboilers? Kun je die ook goed matchen met een stookolieketel? En loont het om je huidige elektrische boiler door een warmtepompboiler te vervangen? In dit artikel belichten we de werking van het laatste type boiler, de voordelen en de kostprijs.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

De functie van een warmtepompboiler laat zich makkelijk samenvatten: hij produceert sanitair warm water, en wel op een milieuvriendelijke manier en aan een heel hoog rendement van tot wel 250%. Een warmtepompboiler haalt zo’n driekwart van de energie die hij nodig heeft voor die warmwaterproductie uit de binnen- of buitenlucht, en als je zonnepanelen hebt, wek je het overige restje elektriciteit dat nodig is óók zelf op.

Idealiter laat je je warmtepompboiler warmte onttrekken aan de afgevoerde ventilatielucht, want dat is het voordeligste systeem. Systemen die warmte onttrekken aan de binnenlucht hebben sowieso een hoger rendement dan systemen die hun toevlucht nemen tot buitenlucht – de lucht binnen is meestal al warmer. Maar, tenzij ze afgevoerde ventilatielucht gebruiken, doen ze de temperatuur in de woning dalen, waardoor je weer meer moet verwarmen. Een warmtepompboiler wordt vaak in de garage of kelder geïnstalleerd.

De werking van een warmtepompboiler kun je vergelijken met die van een koelkast: die onttrekt warmte aan haar binnenkant en geeft die af aan de achterkant (daarom dat je een ijskast nooit direct tegen de muur mag zetten). Concreet loopt er een speciale koelvloeistof door een warmtepompboiler die al op lage temperatuur kookt en overgaat in gasvorm. Een compressor drukt dat gas vervolgens samen, waardoor de temperatuur stijgt. Het gas geeft zijn warmte af aan het water (dat in een voorraadvat zit), de druk wordt verlaagd, het gas wordt weer vloeibaar, en dan kan de cyclus herbeginnen.

Voor nieuwe en bestaande woningen

Een warmtepompboiler is geschikt voor nieuwbouw, zoals lage-energiewoningen en passiefwoningen, maar ook voor bestaande woningen met een elektrische boiler die aan vervanging toe is. Door je elektrische boiler in te wisselen voor een warmtepompboiler, laat je je energiefactuur snel en makkelijk met factor 2,5 dalen. Je hoeft er helemaal geen ingrijpende werken voor uit te voeren en doet toch meteen je voordeel. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat een warmtepompboiler meestal ietsje groter is dan een elektrische boiler, en dat hij geluid kan maken (normaal gezien nooit meer dan 60 dB).

Wanneer je geen zonneboiler kunt plaatsen, kun je een warmtepompboiler perfect combineren met een stookolieketel. De warmtepompboiler zorgt dan voor de verwarming van het sanitair water in het voorraadvat, waardoor het vermogen van je ketel een stuk kleiner mag zijn. In Duitsland kiezen ze om die reden trouwens al vaker voor de combinatie van een cv-ketel met een warmtepompboiler.

Een warmtepompboiler: kostprijs en premie

Een warmtepompboiler is iets prijziger dan een gewone boiler, maar levert je ook zo’n 300 euro per jaar méér winst op. Reken qua aankoopprijs op zo’n 2.000 tot 3.000 euro, afhankelijk van het merk en de capaciteit, exclusief btw en plaatsingskosten. Voor een gezin van vier volstaat een medium warmtepompboiler, maar er zijn formaten beschikbaar van XXS tot XXL. Voor een warmtepompboiler die je door een aannemer laat plaatsen en die minstens over een A+ productlabel beschikt, kun je bij netbeheerder Fluvius een premie aanvragen van 300 euro per wooneenheid (maximaal 40% van de factuur). Voeg aan je online aanvraag een kopie van alle facturen toe, een attest met alle technische info, een foto van de warmtepompboiler met daarop de datum en tot slot een kopie van het productlabel.

Deze berichten zijn misschien interessant