Een warmwaterboiler heeft een belangrijke functie, namelijk: het sanitair water opwarmen, zodat je met lekker warm water kunt douchen, een bad kunt nemen of de afwas kunt doen. Een boiler is een goed geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid leidingwater wordt opgeslagen en warm gehouden. Afhankelijk van het soort boiler, zijn er verschillende energiebronnen die ervoor zorgen dat je water opwarmt. Denk aan elektriciteit, gas of stookolie. Maar er bestaan ook boilers die werken op hernieuwbare energie. We stellen de zonneboiler aan je voor!

Direct of indirect verwarmde boilers

Sommige boilers verwarmen het water via een geïntegreerde warmtewisselaar zonder externe warmtebron. Een elektrische boiler is een voorbeeld van zo’n direct verwarmde boiler. Een klassieke cv-boiler en een zonneboiler zijn daarentegen indirect verwarmde boilers, wat betekent dat het water op een ‘indirecte manier’ wordt opgewarmd door een externe energiebron (de cv-ketel of de zon). Bij een zonneboiler gebeurt concreet het volgende: de collectoren vangen zonlicht op en zetten het om naar warmte. De opgewekte warmte wordt van de collector naar het opslagvat gevoerd, en er vervolgens als sanitair warm water opgeslagen.

De voordelen van een zonneboiler

Een elektrische boiler heeft als voordeel dat hij goedkoop is in aankoop, maar hij is het duurst in gebruik. Elektriciteit kost nu eenmaal stukken van mensen. Ook een boiler gekoppeld aan je verwarming op mazout of aardgas kost je wat in verbruik – zij het een pak minder – terwijl de warmte van de zon gewoon gratis is. Zo kun je tot 60% besparen op je sanitair water.

Bovendien heb je met een zonneboiler alle comfort dat je je maar kunt wensen, terwijl een elektrische boiler op dat vlak soms te wensen overlaat. Is de inhoud van je boilervat opgebruikt, dan kan hij niet onmiddellijk een nieuwe voorraad warm water aanleveren, wat een boilervat gekoppeld aan je cv-installatie wél kan. Elektrische boilers staan vaak ook ingesteld om het water op te warmen op nachttarief om de kosten te drukken, waardoor je bij een lege boiler moet wachten tot de volgende dag om weer te genieten van warm water.

Hybride verwarming: een topidee

Dat zonne-energie gratis is, is natuurlijk een groot voordeel. Maar de combinatie met mazout is al helemaal optimaal, want er zijn in België heel wat dagen waarop de zon zich (te) weinig laat zien. En dan doet stookolie dienst als een handig plan B!

Deze berichten zijn misschien interessant