Jezelf trakteren op een heerlijk bad nemen, een deugddoende douche nemen, de vaat doen, … We vinden het vanzelfsprekend dat er warm water uit onze kranen stroomt, en rekenen erop voor ons comfort. Waaraan we ons warm water eigenlijk te danken hebben? Aan de warmwaterboiler natuurlijk! Een boiler is een vat waarin leidingwater wordt bewaard en warm gehouden, zodat je op elk moment heet water kunt opvragen. De grootte van zo’n boiler verschilt van gezin tot gezin, maar meestal kan er een of twee keer het dagelijks verbruik aan sanitair warm water in. Er bestaan verschillende soorten warmwaterboilers, zoals de klassieke elektrische boiler, maar er is ook een milieuvriendelijk alternatief op de markt: de zonneboiler.

De werking van een zonneboiler

Een zonneboilerinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen. Collectoren op het dak vangen zonlicht op en zetten het om naar warmte. De temperatuur loopt op en daardoor gaat er een pomp draaien. Zo wordt de warmte van de collector naar een opslagvat vervoerd. Daarin wordt je voorraad warm water opgeslagen tot op het moment dat je er gebruik van wil maken.

Zonneboiler en stookolieketel: topcombinatie

Naast de collectoren en het opslagvat omvat de installatie nog een uiterst belangrijk onderdeel: de bijverwarming. Wanneer je voorraad warm water is uitgeput of wanneer er onvoldoende zonne-energie beschikbaar is – geen ondenkbaar scenario, en al helemaal niet in ons land – zorgt de bijverwarming ervoor dat er toch nog warm water uit je kraan stroomt. Stookolie is ideaal om bij te verwarmen. Ontdek het dubbele voordeel van de combinatie stookolieketel en een zonneboiler in ons filmpje!

Gratis warmte als grote voordeel

Een zonneboiler, zeker in een hybride installatie, geeft je al het comfort dat je nodig hebt. Met een elektrische boiler daarentegen mag je daar niet zo zeker van zijn! Is je vat leeg, dan kan dat laatste type boiler niet onmiddellijk opnieuw warm water leveren. Een elektrische weerstand heeft nu eenmaal meerdere uren nodig om een boilervat volledig op te warmen.

Bovendien geniet je met een zonneboiler van de gratis warmte van de zon. Zo kun je makkelijk tot 60% besparen op sanitair warm water. Een gemiddeld gezin geeft hierdoor zo’n 100 tot 300 euro per jaar minder uit, afhankelijk van het verbruik.

Daarnaast krijg je in Vlaanderen via de netbeheerder een premie voor de installatie van een zonneboiler (als je daarvoor tenminste een beroep doet op een erkend aannemer). Via Fluvius kun je aanspraak maken op 550 euro per vierkante meter collectoroppervlakte, met een maximaal premiebedrag van 2.750 euro per installatie. De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag. Benieuwd naar de voorwaarden? Die vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Deze berichten zijn misschien interessant