De winter komt eraan. Goed nieuws voor al wie houdt van lange, gezellige avonden voor de televisie of met een boek in de zetel. En al helemáál heerlijk nieuws voor wie niet kan wachten tot het Kerstmis is en er een prachtig versierde boom in de woonkamer staat de pronken, al dan niet met een paar cadeautjes onder. Het enige minpuntje: de dalende buitentemperaturen jagen je verwarmingsfactuur natuurlijk weer de hoogte in. Toch hoeft de winter geen buitensporige energiefactuur te betekenen. Tenminste, als je rekening houdt met onze tips om makkelijk energie te besparen.

Kleren koud wassen: een koud kunstje

We associëren warmte massaal met hygiëne, en dat klopt ook. Water koken we om bacteriën te doden, en onze douche schrobben we met een warm sopje om zeepresten te verwijderen en schimmelvorming te voorkomen. Toch is het een mythe dat je je kleren warm moet wassen om ze proper te krijgen. Vaak zijn ze echt niet zó vuil dat je ze niet met koud water proper krijgt! Koud wassen is dus de boodschap, tenzij je in de modder bent gaan voetballen of je andere hardnekkige vlekken moet bestrijden. Probeer verder je droogkast zo weinig mogelijk te gebruiken, want ook dat apparaat is een echte energievreter. Droogt je verse was te traag? Zet je droogrek desnoods even in de woonkamer, want die ruimte is sowieso verwarmd.

Langs ramen en deuren …

Nieuwe huizen zijn uitstekend geïsoleerd, en dat is ook verplicht. Maar de meeste oudere woningen laten op dat vlak nog heel wat te wensen over. Zo zijn ramen en deuren vaak echte tochtgaten. Voel jij ook een koude wind als je voorbij de deur wandelt, of wanneer je je neervlijt in de zetel naast het raam? Dat probleempje los je zo op met tochtstrips. Vergeet ook de binnendeuren niet die toegang geven tot onverwarmde ruimtes, zoals de garage of de hal. Twijfel je waar de tochtgaten zich precies bevinden? Als je het met je hand niet nauwkeurig genoeg voelt, kun je een brandende aansteker gebruiken om te detecteren waar het binnen waait. Ook buizen isoleren in onverwarmde ruimtes doet wonderen!

Tijd voor ovenschotels

In de herfst en winter smaken ovenschotels extra goed, maar ze hebben nog een voordeel: na het gebruik van de oven laat je de deur gewoon openstaan om je keuken – en de rest van je woning – te verwarmen. Twee vliegen in één klap …

Energie besparen met behulp van timers

Ook al ben je niet het meest vergeetachtige type: soms moet je ’s ochtends snel de deur uit en laat je per ongeluk het licht in het toilet of de badkamer branden. Lampen en toestellen zoals de tv, de decoder of de computer worden heel vaak vergeten uit te schakelen – hét schoolvoorbeeld van energieverspilling. Om zeker te zijn dat jij je er niet (meer) schuldig aan maakt, kun je timers installeren die dat uitschakelen gewoon in jouw plaats doen.

22 graden of een extra trui?

Tot 22 graden verwarmen is nergens voor nodig, zeker niet als je bezig bent met poetsen, koken of gewoon wat rommelen in huis. Als je stilzit, kun je wel een extra trui gebruiken – of nog gezelliger: een fleecedekentje! Je woning 1°C minder verwarmen komt overeen met een indrukwekkende energiebesparing van 7 procent.

Deze berichten zijn misschien interessant