Energie besparen op het werk: tips voor jou als werknemer

Ga terug naar het overzicht
energie besparen tips

De meesten onder ons waken er al goed over om thuis geen energie te verspillen. Maar hoe energiebewust gedraag jij je eigenlijk op het werk? Energie besparen als werknemer heeft natuurlijk geen enkele invloed op je eigen portemonnee, maar is wél cruciaal vanuit het milieubewustzijn dat toch ook meespeelt in je beslissing om energiezuiniger te leven. Enkele tips …

Je computer volledig uitschakelen

Heb je de gewoonte om je pc of laptop in slaapstand te zetten als je ’s avonds naar huis gaat? Er valt iets voor te zeggen, want het is makkelijk om je toestel de volgende dag niet te moeten opstarten en meteen weer aan de slag te kunnen. Toch maak je maar beter komaf met deze gewoonte. Een toestel verbruikt zelfs in slaapstand namelijk nog energie! De batterij blijft langzaam leeglopen, terwijl een toestel dat volledig uit staat helemaal niets meer verbruikt. Daar komt nog bij dat je pc of laptop continu aan laten staan slecht is voor het toestel zelf: veel updates vereisen dat je je computer herstart, en losse onderdelen zoals de ventilator en de harde schijf gaan sneller stuk als ze geen rust krijgen.

Energie besparen … ook na de vergadering

Nam je deel aan een vergadering die uitliep, zodat je na afloop in allerijl moet opruimen? Sta toch even stil om een mentale check te doen en je ervan te vergewissen dat je de lichten uitdeed. Als je de laatste bent en de lichten worden niet automatisch uitgeschakeld, doe je het beste je ronde door het hele gebouw. (Ook kun je dan eventueel de thermostaat op nachtstand zetten.)

Zonneschermen als buffer

Je vergeet je zonnescherm wellicht niet naar beneden te laten als de zon je computerscherm onleesbaar maakt. Maar zelfs als je geen hinder ondervindt van de lichtinval, doe je er goed aan de zonnewering in te schakelen. Zo kun je namelijk de opwarming van je werkruimte een halt toeroepen, waardoor de airco weer minder moet werken. Gordijnen en zonneschermen zijn goede isolators. Ze voorkomen niet alleen dat je kantoor een oven wordt, maar houden de warmte ook goed binnen in de winter, waardoor je verwarmingsinstallatie minder energie vraagt.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...