Kiezen voor een zonneboiler is een prima idee: je bespaart op je energieverbruik, en dat is ook goed voor het klimaat. Maar je zonneboiler zélf plaatsen is een iets minder briljant plan. Heel wat zaken aan je zonneboiler moeten juist worden afgesteld. Als je de installatie door een vakman laat doen, ben je zeker van een optimale werking en lange levensduur. Volg even mee.

Twee cruciale kanten aan een zonneboiler

Een zonneboiler heeft twee functiegroepen die je perfect moet laten afstellen. De ene kant is die van de zon, en heeft dus vooral betrekking op de componenten die op het dak komen. Denk maar aan zonnecollectoren en de leidingen. De andere kant zijn de overige onderdelen van de zonneboiler: de boiler zelf, de pomp, het voorraadvat en het expansievat.

De ‘zonnige’ kant van een zonneboiler

De werkwijze bij de installatie van een zonneboiler hangt af van je type dak. Heb je een schuin dak met dakpannen? Dan zal de installateur volgende stappen doorlopen:

  • Eerst zal hij de dakpannen verwijderen, om de panlatten bloot te leggen.
  • Op die panlatten monteert hij haken, waaraan hij de collectoren bevestigt.
  • Vervolgens maakt hij een gat in het dak waar de leidingen moeten komen.
  • Ten slotte bevestigt de installateur de zonnecollectoren en plaatst hij de dakpannen terug. Hij zal een stukje van die dakpannen moeten slijpen om alles weer precies te laten passen.

Heb je een plat dak? Dan moet de installateur nog een frame monteren. Dat frame zorgt ervoor dat de collectoren niet plat komen te liggen, maar in een hoek van tussen de 20° en 60°, zodat ze zoveel mogelijk zon kunnen opvangen.

Opgelet met de leidingen

De lengte van de leidingen van je zonneboiler is een belangrijk aandachtspunt. Als ze te lang zijn, treedt er een te groot warmteverlies op. En dat betekent natuurlijk een verlies in rendement. Bovendien wordt bij lange leidingen het risico op lekken groter. De leidingen tussen je collector en boiler hou je dus liefst zo kort mogelijk door bijvoorbeeld je boiler vlak onder de collectoren te positioneren. Voor je leidingen van sanitair warm water geldt dezelfde regel: hoe korter, hoe groter het gebruikscomfort. Isoleer je leidingen als ze door onverwarmde ruimtes lopen. In een ideale wereld doorkruisen de leidingen van je zonneboiler ten slotte niet te veel bouwlagen. Ook hier geldt: hoe moeilijker de plaatsing, hoe groter de kans op lekken.

De andere kant van de zonneboiler: water

Voor de installatie van alles wat met water te maken heeft, zal de installateur deze werkzaamheden uitvoeren:

  • Eerst moet hij de leidingen leggen, met dus de nodige aandacht voor de maximale lengtes.
  • Daarna installeert hij het voorraadvat.
  • Vervolgens sluit hij dat vat aan op de collectoren, je cv-ketel en de pomp, die het water rondstuwt.
  • Daarna zijn de plaatsing en aansluiting van de elektronische componenten aan de beurt.
  • En dan komt het spannendste moment: een systeemtest. Je zonneboilersysteem vult zich met water en de installateur test of alles naar behoren werkt.
  • Ten slotte stelt hij je systeem finaal af, zodat je het optimaal kunt gebruiken.

Opgelet met je voorraadvat

Kies voor je voorraadvat een locatie die toegankelijk is, voor eventuele herstellingen. Zet het vat op een sokkel, zodat het beschermd is in het geval van wateroverlast. Wil je een betonnen sokkel voor je voorraadvat? Laat die dan op voorhand gieten om tijd te besparen.

Let ook op de draagkracht van je vloer waar het voorraadvat komt te staan: een voorraadvat van 300 liter weegt 300 kg en zet je het best niet op een houten zoldervloer.

Zonneboiler laten plaatsen? Altijd door een specialist

Je hebt het ondertussen wel door: het plaatsen van een zonneboiler is specialistenwerk. Die vind je gemakkelijk in onze adressengids en herken je aan het zonnetje naast de mazoutdruppel onder de bedrijfsnaam. Door een specialist in te schakelen vermijd je bovendien problemen met de garantie op onderdelen of in het geval van schade. Als je aanspraak wil maken op een premie, moet je de installatie sowieso door een aannemer laten uitvoeren, die een certificaat van bekwaamheid voor zonneboilers heeft. Die certificaten worden beheerd door Renewable Energy Systems Certification (RESCERT), in opdracht van de drie Gewesten. 

Deze berichten zijn misschien interessant