Een zonneboiler: hoe werkt dat precies?

Ga terug naar het overzicht
Hybride
zonneboiler

Als je je stookolie-installatie combineert met zonne-energie, verbruik je een pak minder brandstof en kun je toch op optimaal comfort rekenen. Je profiteert van de gratis warmte die de zon geeft, en je stookolie-installatie schiet niet in actie zolang dat niet nodig is – we hoeven je niet te vertellen dat dat systeem garant staat voor een drastische besparing. 

Je hebt de keuze uit twee zonne-energie-opties. Een eerste zijn fotovoltaïsche zonnepanelen, die zonlicht omzetten in elektriciteit voor elektrische apparaten en verlichting. De tweede optie zijn thermische zonnepanelen, die wellicht minder bekend zijn dan zonnepanelen en die zonlicht omzetten in warmte. Zo’n systeem dat werkt met thermische zonne-energie en is een zonneboiler installatie. We leggen uit hoe dit eigenlijk werkt. 

De 6 onderdelen van een zonneboiler 

Een zonneboiler installatie bestaat uit zes onderdelen: 

  1. Een collector op het dak, die bestaat uit verschillende buizen. De buizen verzamelen energie uit zonlicht en zetten die om naar warmte. Om er het maximum uit te halen, plaats je je collectoren dan ook het best op een lichte plek, bij voorkeur zuidgeoriënteerd. 
  2. Een opslagvat dat vaak zelf ook al zonneboiler wordt genoemd. Dit vat moet op een vorstvrije plek staan en bevat een- tot tweemaal jouw dagelijks verbruik aan sanitair warm water. De naam van het vat zegt het zelf al: hier wordt het warme water opgeslagen tot het moment van verbruik. 
  3. Het collectorcircuit, dat bestaat uit leidingen gevuld met vloeistof die lopen van de collector naar het opslagvat. Om warmteverliezen te beperken, moeten die leidingen goed geïsoleerd zijn. 
  4. De pomp, om de warmte van de collectoren naar het opslagvat te transporteren. 
  5. De elektronische regelaar die de temperatuur van de collectoren meet en de pomp aan of uit zet. Zo’n regelaar laat bovendien toe om je hele systeem te programmeren. 
  6. De bijverwarming die ervoor zorgt dat, wanneer je voorraad warm water uitgeput is of wanneer er onvoldoende zonne-energie beschikbaar is, je toch nog van warm water kunt genieten. Een stookolieketel is de ideale bijverwarming. 

De werking van een zonneboiler 

Hoe zo’n systeem precies werkt? De collectoren vangen zonlicht op en zetten het om naar warmte, waardoor de temperatuur oploopt en de pomp gaat draaien. De opgewekte warmte wordt van de collector naar het opslagvat gevoerd, en als sanitair warm water opgeslagen in het opslagvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot het moment dat je warm water nodig hebt. De pomp treedt automatisch in werking van zodra de thermische collector warmer is dan het water in het voorraadvat. Als de collectortemperatuur te laag is, stopt de pomp met draaien. De opslagvattemperatuur stijgt zo geleidelijk doorheen de dag. 

Grootte zonneboiler en -collector 

Voor een gezin van vier personen volstaat een klassieke zonneboilerinstallatie met een zonnecollector van 4 à 5 vierkante meter en een boiler van 250 à 300 liter. Interesse? Neem dan ook eens een kijkje op de zonnekaart van de Vlaamse overheid. Daar kun je online een eerste inschatting maken van een zonthermische installatie op jouw dak. Een Rescert-installateur kan je daarna een gedetailleerde prijsofferte bezorgen. 

Gerelateerde berichten

Er zijn bepaalde topcombinaties, en die van stookolie en een zonneboiler is daar eentje van. Voor...
We zoomen in op geothermische warmtepompen, die warmte uit de bodem halen, en leggen uit waarom de...