Zo onderhoud je je verwarming in de zomer

Ga terug naar het overzicht
verwarming zomer

De zomer, dat is heerlijk genieten van wat vrije tijd en het lekker warme zonnetje … Maar wat doe je met je verwarming in de zomer? Goeie vraag! In de winter is je verwarming waarschijnlijk je beste vriend, maar ook in de zomer mag je haar niet uit het oog verliezen. In dit artikel ontdek je hoe je je verwarming in de zomer moet onderhouden.

Schakel over naar zomerstand

Wat je alvast nooit mag doen, is je verwarming volledig uitschakelen. Al moet je natuurlijk ook vermijden dat je installatie onnodig aanspringt, wanneer het ‘s ochtends bijvoorbeeld nog fris is en je je huis even wilt verluchten. Normaal gezien heeft je verwarming twee standen, namelijk een winter- en een zomerstand. Zorg dus dat de zomerstand is ingeschakeld en dat je thermostaat niet hoger dan 18 °C staat.

Verder kun je de temperatuur van je waterboiler nog verlagen, omdat je anders onnodig energie verbruikt én stilstandsverliezen hebt waarbij je in feite niet meer doet dan de ketelruimte verwarmen.

Laat je ketel nakijken

Over het algemeen is de zomer een iets rustigere periode voor verwarmingsinstallateurs, waardoor ze al sneller een gaatje vrij hebben in hun agenda om je ketel na te komen kijken. Plan dus een onderhoud in tijdens de zomer, zodat je verwarming is voorbereid op de winter. Een bijkomend voordeel is dat het geen ramp is wanneer een onderdeel niet meteen voorradig is voor de reparatie van je ketel. Het duurt toch nog even voor je je verwarming in gebruik neemt! In dat opzicht is de zomer ook het ideale moment om een nieuwe ketel te installeren wanneer je oude aan vervanging toe is. Heb je verder nog een schoorsteen? Laat die dan zeker ook vegen tijdens de zomermaanden. Op die manier ben je optimaal voorbereid op een gezellige winter.

Zet je thermostatische kranen open

Als je thermostatische kranen hebt, draai je die het best helemaal open tijdens de zomer. Doe je dat niet dan loop je het gevaar dat ze verkalken. Wanneer je ze dan opnieuw wilt gebruiken tijdens de winter zal dat niet lukken en zullen ze blokkeren. Aangenaam is anders! Verder is het nog nuttig om je radiatoren te ontluchten, zodat ze aan het begin van de winter klaar zijn om op volle toeren te draaien.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...