Zo maak je je huis én verwarmingsinstallatie winterklaar

Ga terug naar het overzicht
Mythes
verwarmingsinstallatie winterklaar

Alles in orde gebracht voor de koude dagen? De winter is in aantocht! De fans zullen zich alvast verheugen op kerstmis, sloten warme chocolademelk en gezellige accessoires zoals fleecedekentjes en kersenpittenkussens. Ook de krabber voor de autoruiten leg je maar beter klaar… Vergeet ten slotte je waterleidingen en verwarmingsinstallatie niet winterklaar te maken om niet voor onaangename verrassingen te komen staan!

Buitenkranen doen even niet meer mee

Buitenkranen zijn handig in de zomer om de planten te gieten en dat plastic zwembadje te vullen, maar in de winter hebben ze weinig nut. Bovendien bestaat de kans dat de leidingen bevriezen, wat behoorlijk veel schade kan aanrichten. Speel op veilig en voorkom problemen door de toevoer naar de kraan af te sluiten en de leiding leeg te laten lopen.

Maak je radiator vrij en ontlucht je cv-installatie

Dat je kat zich in de winter op de radiator installeert, is wellicht niet te vermijden, maar eigenlijk moet je die verwarmingselementen zo veel mogelijk vrijhouden. Dat je radiatoren in de zomer dienstdoen als boekenplank of kledingrek is natuurlijk geen probleem, maar als je ze in de winter afdekt, geven ze beduidend minder warmte af. Waak er ook over dat je de verwarming niet dagenlang afzet bij vriestemperaturen. Het water in de buizen kan in het slechtste geval bevriezen, en dat is hét recept voor gebarsten leidingen. Ontlucht ook zeker je radiatoren. Anders verspil je energie en geld, omdat je radiatoren minder warmte afgeven.

Wacht niet tot je tank leeg is

Tot slot raden we je aan om niet te lang te wachten met mazout bijbestellen. Het is niet goed voor de cv-ketel om je tank leeg te stoken en bovendien moet je, als het echt zeer koud wordt, misschien langer wachten op een levering. Het stookseizoen voor een eengezinswoning situeert zich typisch tussen september en april, waarvan december, januari en februari gemiddeld 50 procent voor hun rekening nemen. Controleer daarom regelmatig de inhoud van je tank en bestel tijdig bij!

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...