Mooi weer: hét moment om je ketel te laten onderhouden!

Ga terug naar het overzicht
ketel onderhouden

Mooi weer: hét moment om je ketel te laten onderhouden!

De zomer is natuurlijk het moment om van je tuin of terras te genieten, om eens te gaan wandelen of fietsen, en om terrasjes te doen. Naast alle zonovergoten activiteiten waar iedereen spontaan aan denkt, is het zomerseizoen echter ook dé periode om je ketel te laten onderhouden. Het onderhoud van je ketel is wettelijk verplicht, maar wanneer je het laat uitvoeren is natuurlijk helemaal aan jou – en waarom zou je dan geen moment uitkiezen waarop die ketel toch voor het merendeel van de tijd staat te rusten?

Onderhoud van je ketel: wettelijk verplicht

De Vlaamse regering vaardigde in 2006 een besluit af voor het nazicht en het onderhoud van stooktoestellen, waarin ze alle stookoliegebruikers verplichten tot een jaarlijkse controle van hun ketel. In Brussel en Wallonië gelden er gelijkaardige regels. Het verplichte jaarlijkse onderhoud is ideaal in de zomer, wanneer je je verwarming toch uitschakelt of ze enkel voor warm water zorgt. Zo’n onderhoud levert je bovendien een pak voordelen op:

  • Je bespaart brandstof en dus kosten
  • Je kunt onverwachte herstellingskosten vermijden
  • Een goed onderhouden ketel behaalt een beter rendement en stoot minder schadelijke stoffen uit, wat natuurlijk beter is voor het milieu

Minimale vereisten waaraan je installatie moet voldoen

Om het milieu te sparen, moet je installatie voldoen aan een aantal minimale vereisten. Zo zijn de emissiewaarden sinds kort in heel België gelijkgeschakeld voor alle stookolieketels, ongeacht de constructiedatum van het toestel. Dit betekent onder meer dat je stookolieketel een minimaal verbrandingsrendement van 90% (Hi) moet halen (waarbij Hi staat voor de “calorische onderwaarde”: de hoeveelheid warmte die vrijkomt wanneer je brandstof verbrandt, uitgezonderd de latente warmte die ontstaat door de condensatiewarmte van de waterdamp die aanwezig is in verbrandingsgassen). Je MazoutExpert kan je hierover in detail informeren.
 

Nooit meer een onderhoud vergeten

Ben je vergeetachtig, of heb je geen zin om je hoofd te breken over het jaarlijkse onderhoud van je stookolieketel? Als je je inschrijft op onze gratis Mazout Alerts, word je via sms of per mail op de hoogte gehouden. Zo garandeer je niet alleen een optimale werking van je ketel, maar voorkom je ook discussies met je verzekeringsmakelaar.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...