Vooral in oudere huizen of appartementen staan de radiatoren vaak recht onder het raam. We zijn het zo gewend dat we er niet meer van opkijken, maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Waarom zetten we onze radiatoren bijvoorbeeld niet tegen een muur, die toch veel beter geïsoleerd is? Misschien blazen we onze warmte zo wel meteen weer naar buiten? Ontdek hier in welke situatie en waarom radiatoren recht onder het raam plaatsen wél nuttig is.

Stralingswarmte versus convectiewarmte

Radiatoren zie je vooral – en niet zonder reden – recht onder het raam hangen in oudere woningen, waar de beglazing het zwakke punt is qua isolatie én bij een bepaald type warmte, namelijk: convectiewarmte. Stralingswarmte bestaat uit horizontale warmtegolven die de omgeving verwarmen (dit is een directe vorm van verwarming), terwijl bij convectiewarmte het verwarmingselement koude lucht aanzuigt en die opwarmt. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt dan weer, waarna het proces zich herhaalt (dit is een indirecte vorm van verwarming).

Een gordijn van warmte

Ramen zijn een thermisch zwakke schakel in oudere huizen, en een radiator onder het raam lost dit probleem deels op. Radiatoren creëren namelijk een gordijn van opstijgende warme lucht, en werken daardoor als een onzichtbaar schild. Dat schild blokkeert de koude straling vanuit het raam én onderschept de koude lucht die weer naar beneden komt en die anders de vloer zou afkoelen. Convectiewarmte heeft immers niet alleen te maken met warmte, maar ook met beweging: koude lucht wordt verplaatst door warme lucht, zodat je een gelijkmatige verdeling van de warmte krijgt. Dat is overigens meteen ook het nadeel aan dit type verwarming, en eentje dat je met vloerverwarming niet hebt: radiatoren doen stof opwaaien en zijn in die zin niet goed voor mensen met gevoelige luchtwegen.

Hoewel je jezelf bij enkele beglazing op een doeltreffend comfort trakteert door je radiatoren onder het raam te installeren, is dit geen zuinige zet. Als je woning goed gerenoveerd (lees: geïsoleerd) is of nog maar recent gebouwd werd, dan opteer je beter voor radiatoren tegen een binnenmuur of voor vloerverwarming.

Radiatoren: regelmatig ontluchten

Ongeacht waar ze zich bevinden, moet je radiatoren trouwens regelmatig ontluchten. Hoor je gorgelende geluiden, of zijn er delen van de radiator die niet warm worden? Dan is het tijd om ons handig stappenplan erbij te nemen en ontluchtingssleutel boven te halen …

Deze berichten zijn misschien interessant