Vloerverwarming, radiatoren of convectoren: maak de juiste keuze

Ga terug naar het overzicht
radiator

Aan een prima stookolieketel heb je niets als je er geen gepaste verwarmingselementen mee combineert. In een nieuwe woning of bij een grondige renovatie liggen alle mogelijkheden open. Geen idee of je het beste kiest voor vloerverwarming, radiatoren of convectoren? We overlopen de mogelijkheden!

Onzichtbaar en topcomfort: vloerverwarming

Vloerverwarming, momenteel dé populairste keuze bij zowel nieuwbouw als grondige renovaties, is onzichtbaar en staat garant voor een aangename warmte. Vloerverwarming heeft als voordeel op een lage temperatuur te kunnen werken, waardoor het systeem perfect combineerbaar is met een condensatieketel.

Qua werking is vloerverwarming vergelijkbaar met radiatoren, met het belangrijke verschil dat de warmte niet via een radiator verspreid wordt, maar via leidingen die onder het hele vloeroppervlak lopen. Het resultaat is een bijzonder gelijkmatige warmteverdeling, prima geschikt voor grote oppervlakken (in dat laatste geval geven radiatoren soms temperatuurschommelingen, maar met vloerverwarming heb je daar geen last van). Gezien de langere opwarmtijden wordt vloerverwarming op strategische plaatsen, zoals in de badkamer, vaak gecombineerd met radiatoren.

Radiatoren blijven populair

Ook radiatoren blijven populair. Moderne radiatoren lijken in niets nog op de logge kolomconstructies van veertig jaar geleden. Moderne lagetemperatuurradiatoren werken beter met lagere temperatuur. Ze hebben met andere woorden minder energie nodig dan traditionele radiatoren om dezelfde warmte af te geven. De keuze voor radiatoren biedt ook veel voordelen: radiatoren staan garant voor een snelle verwarming en een groot warmtecomfort. Bovendien heb je veel keuze qua materiaal en design. Om het maximum uit je radiatoren te halen, hou je het best rekening met deze tips:

  • belemmer straling niet. Zet met andere woorden nooit iets voor je radiator (zoals een zetel) of leg er niets op (zoals boeken).
  • plaats bij een nieuwbouw- of grondig renovatieproject je radiator nooit voor een venster.
  • plak radiatorfolie achter de radiator zodat de warmte weerkaatst.

De discretie zelve: convectoren

Een derde optie om je woning te verwarmen, zijn convectoren. Het grootste verschil met radiatoren is dat een convector werkt met warme lucht, terwijl een radiator werkt met stralingswarmte. Moderne convectoren zijn niet vergelijkbaar met de convectoren die geplaatst werden in de jaren tachtig of negentig. De hedendaagse varianten werken met een lage waterinhoud (de zogenaamde ‘Low H2O’-convectoren) en zijn daarom ideaal voor goed geïsoleerde woningen in combinatie met condensatieketels op lage temperatuur. Ze kunnen namelijk zeer snel warmte opnemen en weer afgeven. Convectoren worden vaak gekozen wanneer de verwarmingselementen bovenal compact moeten zijn.

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...