Zelfs al ben je niet het type dat coupons uitknipt of minstens tien winkels binnenstapt voordat je uiteindelijk tot een aankoop overgaat, je bent wél zuinig en betaalt natuurlijk liever geen cent te veel. Als dit herkenbaar klinkt, zit je goed met mazout, want die brandstof geeft je enorm veel vrijheid. Op het vlak van betaling bijvoorbeeld (gespreid betalen behoort tot de mogelijkheden), maar ook qua leverancier. Het is met andere woorden niet zo slim om met de eerste de beste aanbieder in zee te gaan, maar wél om de opties tegen elkaar af te wegen en mazoutprijzen te vergelijken. Hier kom je er het fijne van te weten.

 

Zo komt de mazoutprijs tot stand

Stookolieleveranciers zijn gebonden aan bepaalde regels voor hun prijs. Sinds 1974 legt de overheid namelijk officiële maximale (dag)prijzen op. Daarin zijn een aantal elementen standaard inbegrepen, zoals de vaste marge voor de leveranciers en de petroleummaatschappijen, bijdragen om de Belgische bevoorradingszekerheid te kunnen garanderen, btw én bijdragen voor het Sociaal Verwarmingsfonds.

Leveranciers vergelijken? Doen!

De maximumprijs werd in het leven geroepen om jou als consument te beschermen. Leveranciers mogen voor een levering met normale levertermijn niet boven die prijs gaan, maar wel eronder. Wie met mazout verwarmt, is gelukkig niet gebonden aan een contract met een bepaalde leverancier. Je kunt dus gerust voor elke bestelling een andere leverancier in de arm nemen, afhankelijk van wie je de beste deal kan voorschotelen.

Bestel je altijd bij dezelfde leverancier en wil je zeker zijn dat je nooit zonder mazout zult vallen, dan kun je ook kiezen voor een systeem van automatische levering. Je vertrouwde leverancier houdt dan bij wanneer je een nieuwe voorraad mazout nodig hebt voor je verwarming. Goed voor je gemoedsrust, dus!

Breng ook het type mazout in rekening

Om geen appelen met peren te vergelijken, moet je ook het type mazout in rekening brengen. Je kunt namelijk verschillende soorten stookolie bestellen.

  • ‘Gewone mazout’ (de officiële naam van dit type brandstof is huisbrandolie type B)
  • Mazout extra, of huisbrandolie type A (dit type wordt gekenmerkt door een laag zwavelgehalte)
  • Mazout met additieven die voor een betere verbranding zorgen, waardoor je installatie langer meegaat en je minder verbruikt

 

Deze berichten zijn misschien interessant