Energie besparen in de zomer: 3 handige tips

Ga terug naar het overzicht
energie besparen zomer

Je kent de trucjes misschien al om energie te besparen in de winter, zoals een extra trui aandoen zodat de verwarming een graad naar beneden kan (1°C minder verwarmen vraagt al 7% minder energie), de deur van de oven gewoon laten openstaan nadat je je heerlijke schotel op tafel hebt gezet, … Maar wat doe je in de zomer om minder energie te verbruiken? Begin met deze tips te lezen!

Airco’s zijn energieverslinders

Het is makkelijker gezegd dan gedaan tijdens een hittegolf, maar probeer niet meteen je toevlucht te nemen tot een airco, want zo’n toestel verbruikt enorm veel. De gemiddelde airco verslindt tussen de 160 tot 430 kWh per jaar. Een ventilator verbruikt al een pak minder (zo’n 15 kWh per jaar), maar er zijn nog andere alternatieven om uit te testen, zoals een verdampingskoeler of – enkel voor buiten natuurlijk – een terrasvernevelaar. Voorkomen is beter dan genezen, dus vermijd dat de hitte binnenkomt door je gordijnen, zonnewering of rolluiken toe te doen. Zonnewering langs buiten is daarbij efficiënter dan langs binnen. Toch fan van airco’s? Kies dan voor een splitmodel met een koelvermogen dat op je situatie is afgestemd en dat een energielabel A+ heeft.

Schakel zo veel mogelijk apparaten uit als je weg bent

Op vakantie? Tijd om de stekkers uit te trekken van je tv, laptop, … totdat alle stand-bylampjes gedoofd zijn. Als je een stekker hebt met een aan-en-uitknop, kun je meerdere toestellen tegelijk uitzetten. Tot 10% van het elektriciteitsverbruik in de gemiddelde woning is sluipverbruik. Dit tegengaan kan voor sommige gezinnen tot 150 euro per jaar besparen!

Stookolieketel uitzetten?

Je ketel op zomerstand zetten is sowieso een must. Maar hem volledig uitzetten als je in de zomer een weekje weggaat, hoeft meestal niet. (Als je de hele installatie stillegt, kan je circulatiepomp vastlopen.) Het volstaat om de kamerthermostaat iets lager te zetten. Een daling van de vraagtemperatuur levert je al een besparing van 10 à 15% op. Zo kun je met een gerust gemoed op vakantie vertrekken!

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...