Een weekje weg: stookolieketel uitzetten of niet?

Ga terug naar het overzicht
Mythes
stookolieketel

Vakantie gepland? Voordat je kunt ontspannen, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Dubbelchecken of je je reserveringsbewijs en adres hebt afgedrukt of – voor wie aan het milieu denkt – het makkelijk kunt terugvinden op je smartphone, maar natuurlijk ook je koffers maken en informatie opzoeken over de bezienswaardigheden in de omgeving. Behoort het uitzetten van je stookolieketel ook tot de taken die je voor vertrek moet doen? Of niet? Je leest het hier!

Verwarming optimaal regelen is cruciaal

De verwarming op volle toeren laten draaien terwijl er niemand thuis is, heeft uiteraard geen enkele zin. Dankzij een thermostaat staat je verwarming bijvoorbeeld uit als je overdag op je werk bent, en met een slimme thermostaat zet je je installatie zelfs vanop afstand uit als je het eens vergeet. Maar een week weggaan is natuurlijk een ander paar mouwen …

Stookolieketel uitzetten als je een week weggaat?

De meningen zijn verdeeld over de zin of onzin van je stookolieketel uitzetten tijdens een week vakantie. Als je energiezuinigheid hoog in het vaandel draagt, word je wellicht onrustig van het idee dat je ketel blijft werken terwijl jij ver weg op een strand ligt. Een cv-ketel die uit staat, verbruikt namelijk altijd minder dan een ketel die op ‘zomerstand’ staat of waarvan je de thermostaat lager hebt gezet.

Maar je kan ervoor opteren om de kamerthermostaat toch gewoon wat lager te zetten – op 14 °C bijvoorbeeld – in plaats van de hele cv-installatie stil te leggen. Ten eerste vermijd je zo dat de circulatiepomp kan vastlopen. Ten tweede levert een verlaging van de vraagtemperatuur je ook een besparing van 10 à 15% op. Tot slot kun je je cv-ketel laten aanstaan als je vreest dat het anders te lang duurt voordat je je woning weer op temperatuur krijgt. Dit argument gaat niet altijd op, want het is afhankelijk van de buitentemperatuur en de isolatiegraad van de woning.

Zet je stookolieketel nooit uit in de winter

In het bovenstaande scenario gaan we uit van lente- en zomertemperaturen. In de winter is het antwoord veel ongenuanceerder: dan mag je je ketel nooit volledig uitzetten, omdat je leidingen dan kunnen bevriezen. Verlaag de temperatuur tot 16 °C als je ’s winters naar verre (of niet-zo-verre) oorden trekt.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...