Blijven delen van je radiator koud, ook al draait je verwarming op volle toeren? Maakt je radiator vreemde, tikkende geluiden? Dan is het tijd om je verwarming te ontluchten. We vertellen je hoe.

Luchtbellen

Bij bovenstaande symptomen zijn luchtbellen in de leidingen van je verwarming meestal de boosdoener. Dat wijst niet per se op lekken of slecht geplaatste leidingen; de luchtbellen kunnen ook gewoon achtergebleven zijn na het opvullen van de radiatoren. Luchtbellen komen vooral voor in radiatoren op hogere verdiepingen. Dat is logisch, aangezien lucht altijd stijgt

Uitzonderlijk is er een ernstige oorzaak voor de luchtbellen in je radiator, zoals een lek, een probleem met de leidingen of een kapot expansievat. In die gevallen neem je het best contact op met je installateur. In alle andere gevallen volstaat het om je verwarming te ontluchten.

Waarom je verwarming ontluchten?

Luchtbellen in je leidingen zijn op zich vrij onschuldig, maar toch doe je er goed aan om ze te verwijderen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de leidingen van je chauffage na verloop van tijd gaan oxideren. Bovendien is ontluchten nodig om een goede werking van je radiator te garanderen én om energie te besparen.

Je verwarming ontluchten: zo gebeurd

Je verwarming – of beter gezegd: je radiatoren – ontluchten is gelukkig helemaal niet moeilijk, zeker niet als je dit handige stappenplan er even bij neemt.

Benodigdheden

  • Een speciale ontluchtingssleutel of schroevendraaier
  • Een handdoek en een bakje om het vocht op te vangen

Zo ga je te werk

Volg deze stappen om je radiator efficiënt te ontluchten.

  1. Zet om te beginnen alle radiatoren volledig open.
  2. Schakel je ketel en verwarmingspomp uit, zodat er geen water – en dus lucht – meer wordt rondgepompt. Wacht tot alle radiatoren koud aanvoelen. Dit kan een kwartiertje duren.
  3. Leg een handdoek onder de radiator en hou je bakje in de aanslag.
  4. Zet je sleuteltje op de radiator en draai eraan om de lucht te laten ontsnappen. Let op: er zit behoorlijk wat druk achter én er komt na een tijdje vies water uit.
  5. Ontsnapt er geen lucht meer? Dan mag je de radiator terug toedraaien met je sleutel.
  6. Neem alle radiatoren op die manier onder handen. Bij radiatoren op meerdere verdiepingen werk je van onder naar boven.
  7. Controleer tot slot of de druk op de installatie nog goed staat, en vul eventueel water bij tot je verwarmingssysteem weer voldoende onder druk staat (1,5 à 2 bar). Dat wordt aangegeven door de groene zone op de wijzerplaat van de mano- of drukmeter van de ketel.

Ben je klaar met ontluchten? Dan kun je je cv-installatie weer aanschakelen. Normaal gezien zijn de tikkende geluiden verdwenen en worden je radiatoren weer helemaal warm.

Deze berichten zijn misschien interessant