Om jezelf en je huisgenoten op elk moment een comfortabele binnentemperatuur te gunnen, heb je tal van opties. En dan hebben we het niet zozeer over een dikke trui aantrekken (al help je het milieu natuurlijk wél een handje door je in de winter extra warm te kleden, zodat de verwarming een graadje lager kan). Hier lees je alles over… een weersafhankelijke regeling!

Temperatuur regelen: verschillende opties

Op oude ketels wordt de temperatuur geregeld via de ketelthermostaat. Daarbij blijft de ketel altijd op temperatuur wanneer hij aan staat, ongeacht of je je verwarming en/of warm water nodig hebt. Dat zo’n systeem weinig energiezuinig is, spreekt voor zich. Daarom werden er al snel iets zuinigere installaties ontwikkeld, waarbij de kamerthermostaat de verwarming regelt.

De kamerthermostaat bevindt zich in een referentielokaal (bijvoorbeeld in de woonkamer) en schakelt de verwarmingsketel in of uit als de temperatuur te erg zakt of te hoog oploopt. Zo’n thermostaat is programmeerbaar. Met een thermostatische kraan regel je dan weer elke ruimte apart, zodat je je slaapkamer bijvoorbeeld altijd koeler kunt houden dan je badkamer en je eetkamer.

Maar kan nóg beter: de meest energiezuinige regeling is het systeem van weersafhankelijke regeling.

De werking van weersafhankelijke regeling

Als je werkt met weersafhankelijke regeling, moet je één keer de gewenste temperatuur laten instellen (dat kun je echter niet zelf; een installateur moet de zogeheten ‘stooklijn’ instellen, want die laatste moet precies afgestemd zijn op de installatie, de woning en de klimaatzone). Daarna wordt de aanvoertemperatuur van het water bepaald in functie van de buitentemperatuur.

  • Een buitensonde registreert de temperatuur buiten en stuurt een signaal naar het elektronisch regelpaneel.
  • Met behulp van een warmwatersonde kan het paneel checken of de watertemperatuur hoog genoeg is om gewenste binnentemperatuur te halen of niet.
  • Is de watertemperatuur niet hoog genoeg? Dan activeert het regelsysteem de brander of opent het een mengkraan tot het water wél warm genoeg is. Een circulatorpomp stuwt het warme water vervolgens door de leidingen en de verwarmingslichamen om de warmte-afgifte te verzekeren.

 

Het spreekt voor zich dat de plaatsing van de buitenvoeler cruciaal is voor het optimaal functioneren van zo’n installatie. Die voeler meet namelijk niet alleen de buitentemperatuur op zich, maar ook de temperatuurdaling die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld wind en regen (wanneer er meer warmte verloren gaat dan bij koud maar droog en windstil weer).

Evolutie in elektronica

Stookolieketels blijven evolueren. Zo zijn er vandaag bijvoorbeeld modulerende stookolieketels op de markt die hun vermogen voortdurend bijstellen om voldoende warmte te kunnen leveren (ze steken met andere woorden een tandje bij of gaan net zachter branden, afhankelijk van de warmtebehoefte). In combinatie met zo’n modulerende stookolieketel kom de toepassing van weersafhankelijke regeling helemaal tot zijn recht. Het zal je niet verbazen dat de oplossing bovendien uiterst duurzaam is. Stilstandsverliezen worden tot een minimum beperkt, want de stookketel brandt alleen op het moment dat er nood is aan warmte.

Deze berichten zijn misschien interessant