Biomass-to-liquid (BtL): hoe worden biobrandstoffen gemaakt?

Ga terug naar het overzicht
bioliq-proces

Koolstofarme brandstoffen zijn het resultaat van wetenschappelijk onderzoek dat op dit moment volop gevoerd wordt om fossiele brandstoffen op termijn te kunnen vervangen. Momenteel zijn er zo’n vier soorten: FAME (Fatty Acid Methyl Ester), BtL (Biomass-to-Liquid), HVO (Hydrogenated Vegetable Oil) en Ptl (Power-to-Liquid). In dit artikel gaan we dieper in op hoe de biobrandstof BtL tot stand komt.

Het bioliq-proces

Het bioliq-proces is de naam van het volledige proces waarmee biomassa tot brandstof wordt omgevormd. Grosso modo bestaat dit proces uit vier stappen:

  • Fermentatie
  • Liquefactie
  • Synthese
  • Hydrogenerering

1. Fermentatie

De eerste stap in het bioliq-proces is fermentatie. Biomassa zoals houtpulp, algen, stro en ander plantaardig afval wordt gefermenteerd met behulp van schimmels en gisten. Je kunt het vergelijken met de werking van een composthoop. Uit die fermentatie ontstaat een synthetisch gas, wat verkort ‘syngas’ heet.

2. Liquefactie

In liquefactie herken je ‘liquid’ en het Latijnse facere, wat ‘maken’ betekent. Deze stap in het proces zorgt er dus voor dat het syngas omgezet kan worden naar een vloeistof. In de chemie staat dat proces gekend als het Fischer-Tropschproces. Deze twee uitvinders, Fischer en Tropsch, ontwikkelden in de jaren 1920 al een manier om syngas om te zetten naar een vloeibare brandstof. 

3.Synthese

De vloeistof die uit de liquefactie ontstond, heeft natuurlijk nog niet de nodige eigenschappen om als brandstof te kunnen dienen. Daarvoor is er de synthetische fase nodig. Synthese is eigenlijk het kunstmatige bereidingsproces van chemische verbindingen.

4. Hydrogenering en omestering

Ook het laatste transformatieprocédé van het bioliq-proces is noodzakelijk om de synthetische vloeistof de nodige brandstofeigenschappen toe te kennen. Hydrogenering doelt specifiek op de toevoeging van waterstofgas (H2).  Ten slotte zorgt de omestering, of transesterificatie, ervoor dat de vloeistof brandbaar wordt. De vloeistof krijgt nu de eigenschappen van een alcohol.

Verwarmen met BtL?

BtL is net zoals de andere koolstofarme brandstoffen geschikt voor verwarming. Bovendien hebben de huidige verwarmingsketels amper aanpassingen nodig om deze brandstoffen te kunnen gebruiken. Toch is het nog even wachten op de doorbraak: elke brandstof heeft zijn voor- en nadelen en de meeste zijn op dit moment nog te duur in productie. Het spreek voor zich dat deze brandstoffen een enorme stap vooruit zijn om klimaatneutraal te kunnen verwarmen. In afwachting kunnen gezinnen er wel al voor kiezen om hybride te verwarmen.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...