Koolstofneutrale brandstoffen in de kijker

Mazout wordt meer en meer gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen. Maar je vertrouwde verwarmingssysteem evolueert ook op andere vlakken. Aan de ketel wordt bijvoorbeeld voortdurend geschaafd, wat onder meer leidde tot de introductie van de condenserende stookolieketel en de modulerende stookolieketel. Die laatste past zijn vermogen voortdurend aan aan de vraag. Met zulke innovaties komt de sector niet alleen tegemoet aan de groeiende belangstelling van jou als consument voor milieuvriendelijkere en voordeligere manieren om te verwarmen, maar ook aan het streefdoel van Europa om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te zijn.

Maar er zijn nóg innovaties die de moeite waard zijn om even bij stil te staan. Zo werken wetenschappers momenteel volop aan de ontwikkeling van koolstofneutrale brandstoffen. Die brandstoffen hebben enkel de voordelen en niet de nadelen van stookolie:

  • ze zijn permanent beschikbaar en kunnen niet uitgeput raken
  • ze zijn eenvoudig te vervoeren en op te slaan
  • ze garanderen je een belangrijke mate van autonomie
  • je kunt ze zonder problemen gebruiken in je bestaande stookolieketel en -opslagtank
  • ze bevatten minder fijne partikels en zijn koolstofarm (op termijn zelfs koolstofneutraal)

Voorlopig worden koolstofneutrale brandstoffen in ons land enkel in de transportsector ingezet, maar de bedoeling is om ze op termijn evengoed voor verwarmingstoepassingen te gebruiken. We nemen ze hier onder de loep

3 soorten koolstofneutrale brandstoffen

Er bestaan drie verschillende soorten koolstofneutrale brandstoffen: Biomass-to-Liquid of Waste-to-Liquid, Power-to-Liquid en Power-and-Biomass-to-Liquid. Even voorstellen …

1. Biomass-to-Liquid of Waste-to-Liquid

De bekendste soort koolstofneutrale brandstoffen luistert naar de naam Biomass-to-Liquid- en Waste-to-Liquidbrandstoffen en wordt gemaakt van biomassa of afvalstoffen, zoals houtpulp, plantaardige olie of algen. Vandaag staat de ontwikkeling van Hydrogenated Vegetable Oil (HVO) het verst. Deze koolstofneutrale brandstof wordt gemaakt door plantaardige oliën en afval van bakolie te behandelen met waterstof. In onder meer Finland, Nederland, Azië en Amerika wordt HVO momenteel al op commerciële schaal geproduceerd.

Power-to-Liquid of e-fuels

2. Power-to-Liquid of e-fuels

Power-to-Liquidbrandstoffen (PtL) of e-fuels zijn dan weer synthetische brandstoffen die worden gemaakt met behulp van zonne- of windenergie. E-fuels ontstaan door CO2 te onttrekken aan de lucht en te combineren met waterstof. Dat laatste bestanddeel wordt uit water gehaald via elektrolyse met behulp van elektriciteit afkomstig van zonne- of windenergie. Het resultaat is vloeibare koolwaterstof die geraffineerd wordt tot een vloeibare brandstof. Power-to-Liquidbrandstoffen sluiten de koolstofcyclus door de CO2 die typisch ontstaat wanneer we vloeibare brandstoffen gebruiken, gewoon weer in te zetten voor de productie.

  • Op onze blog werpen we een blik op e-fuels en brandstoffen van plantaardige oorsprong zoals HVO.
  • Meer weten over koolstofdioxide? We publiceerden een artikel over dit belangrijke broeikasgas.
  • Wist je trouwens dat je, wat de broeikasimpact betreft, moet kijken naar het totaalplaatje? Niet alleen de eindverbranding telt, waardoor stookolie het – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – bijvoorbeeld niet slechter doet dan aardgas.

3. Power-and-Biomass-to-Liquid

De derde optie bestaat uit een mix van de twee bovenstaande technieken: Power-and-Biomass-to-Liquidbrandstoffen. Het verschil met de Power-to-Liquidtechniek is dat de CO2 niet onttrokken wordt aan de lucht, maar uit de verwerking van biomassa. Verder verloopt het proces min of meer hetzelfde: waterstof en koolstofdioxide worden gecombineerd tot een vloeibare brandstof die de uitstoot van broeikasgassen met een indrukwekkende 98% doet dalen tegenover de traditionele vloeibare brandstoffen.

Verwarmen met koolstofneutrale brandstoffen?

De nieuwe vloeibare brandstoffen zijn bijzonder geschikt voor verwarming, omdat ze in onze huidige verwarmingsketels gebruikt kunnen worden en geen grondige aanpassingen vragen van ons energiebevoorradingssysteem (in tegenstelling tot 100% elektrisch verwarmen, wat simpelweg niet haalbaar is met onze bestaande elektriciteitsvoorzieningen). Toch is het wellicht nog even wachten op hun grote doorbraak. Omdat de techniek nog niet volledig op punt staat, liggen de productiekosten van koolstofneutrale brandstoffen nog behoorlijk hoog.

Koolstofneutrale brandstoffen

Hoewel e-fuels in een Duits proefproject al in labo worden geproduceerd, zijn de ogen vooral gericht op HVO, waarvan de productiekosten vergelijkbaar zijn met die van stookolie. In het kader van een aantal Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse pilootprojecten is er bijvoorbeeld HVO (100% of in mengvorm met mazout) te vinden in tal van bestaande en nieuwe cv-ketels in woningen. Die mengvorm is goed nieuws, want ze laat een graduele overstap toe. Hoe groter de beschikbaarheid van HVO, hoe groter het aandeel ervan in de mengvorm zal worden, tot de overgang van fossiele naar koolstofneutrale brandstoffen helemaal voltrokken is. Bijkomend voordeel: moderne verwarmingsinstallaties hebben zo goed als geen aanpassingen nodig om op HVO te werken. De resultaten zijn alvast indrukwekkend:

  • Zo stoot een woning met een vernieuwde verwarmingsinstallatie op 30% HVO in combinatie met isolatie 80% minder CO2-uit.
  • 50% HVO verlaagt de CO2-uitstoot zelfsmet bijna 80%.

Ook van Biomass- en Waste-to-Liquidbrandstoffen wordt verwacht dat ze geleidelijk ingeburgerd zullen raken.

Bovendien laten we ons licht schijnen op andere ontwikkelingen die onze toekomst op het vlak van verwarming zullen bepalen, zoals het internet of things, dat je een beter inzicht geeft in de manier waarop je je toestellen gebruikt (en dus op je energieverbruik). Het IoT gaat natuurlijk verder dan verwarming; denk maar aan slimme ijskasten en slimme wasmachines.

Hybride verwarmen kan wél al probleemloos …

Hoewel de algemene introductie van koolstofneutrale brandstoffen dus nog niet voor morgen is, kun je wel degelijk al heel wat doen om nu duurzamer te verwarmen met stookolie.

 
Hernieuwbare brandstoffen installatie

Vervanging

Raadpleeg onze checklist op de blog om te zien of je mazoutketel aan vervanging toe is. Met zo’n nieuwe ketel stijgt je rendement tot 98%, terwijl je verbruik 30% daalt – net als je uitstoot.

Rendement

De helft van de particulieren die hun oude mazoutketel vervangen, doen dit trouwens bewust voor het hogere rendement.

Duurzaam verwarmen

Extra tips om duurzaam te verwarmen vind je in onze whitepaper over efficiënt verwarmen.

Hybride verwarming

Verder kiezen almaar meer mensen voor hybride verwarming. Je kunt je mazoutketel aanvullen met een warmtepomp of combineren met een zonneboiler. Zo spaar jij flink wat energie uit én verklein je je ecologische voetafdruk.

Graag meer informatie? Vraag de whitepaper ‘Een blik op de toekomst: hernieuwbare vloeibare brandstoffen’ aan of raadpleeg onze blog.