Wat is de beste plaats voor je mazoutketel?

Ga terug naar het overzicht
mazoutketel

We wonen steeds kleiner en je wil natuurlijk geen kostbare ruimte opofferen aan iets als een stookolieketel. Waar moet je je ketel dan wel zetten? In de kelder, in de garage, de wasruimte of misschien zelfs op de zolder? Lees hier waarop je moet letten bij het bepalen van de beste plaats voor je mazoutketel.

Goede verluchting is cruciaal

Een B-ketel is een stookolieketel die de lucht gebruikt uit de ruimte waar hij staat. Voor dit type ketel heb je met andere woorden nood aan enerzijds lage ventilatie die luchtverversing garandeert en nieuwe verbrandingslucht aanvoert, en anderzijds hoge ventilatie die voor de afvoer van de ‘gebruikte’ lucht zorgt. Een B-ketel van minder dan of gelijk aan 30 kW mag je overal zetten – met uitzondering van slaap- en badkamers – maar je vindt hem meestal in garages, wasruimtes of kelders. Een C-ketel, een stookolieketel die zijn verbrandingslucht rechtstreeks van buiten haalt, mag je daarentegen wél overal opstellen.

Stookolieketel op zolder?

Lijkt de zolder jou de ideale plek voor een stookolieketel? Dan heb je een aparte transferpomp nodig die de mazout tot bij de ketel pompt. Je vindt deze opstelling niet vaak in woningen, maar soms wel in appartementsgebouwen.

Laat je mazoutketel jaarlijks onderhouden

Waar je je stookolieketel ook plaatst, je moet hem jaarlijks laten onderhouden. Dat is niet alleen nodig om wettelijk in orde te zijn, maar ook om een optimale werking te garanderen. Via MazoutAlerts kun je je via sms of e-mail laten verwittigen als het tijd is voor zo’n check-up. Al wat je nodig hebt om je in te schrijven op deze tool is:

  • de datum van het laatste onderhoud van je installatie
  • de contactgegevens van je cv-installateur

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...