Ruimte, licht en warmte: dit is wat mensen van hun droomhuis verlangen

Ga terug naar het overzicht
droomhuis

Heb je een lapje bouwgrond gekocht en smeed je volop plannen om er je droomhuis op neer te poten? Of heb je al een woning gevonden, maar is er nog wat werk aan de winkel om ze helemáál naar jouw hand te zetten? Als je een beetje lijkt op de rest van je landgenoten, dan hecht je ongetwijfeld veel belang aan voldoende ruimte, licht en warmte in je woning. We nemen deze drie elementen stap voor stap onder de loep. Volg even mee!

Belgen willen ruimte in hun droomhuis

We gaan almaar kleiner wonen, en toch blijft ruimte een belangrijke vereiste voor mensen die bouwen of verbouwen. Zo blijken kandidaat-bouwers meestal een woning voor ogen te hebben van zo’n 170 vierkante meter – al eindigen de meesten in werkelijkheid met een iets kleiner huis. De gemiddelde oppervlakte van een rijwoning bedraagt namelijk 97 m², die voor een halfopen (107 m²) en een open bebouwing (140 m²) is slechts lichtjes groter.

‘Ruimte’ verwijst bovendien niet alleen naar de grootte van de woning, maar evengoed naar bepaalde specifieke elementen die aanwezig moeten zijn:

  • Een berging, zodat je voorraad geen kostbare keukenkasten in beslag neemt en je eventueel je poetsmiddelen en wasgoed een plekje uit het zicht kunt geven.
  • Een keuken waarin je elkaar niet in de weg loopt en waar alle essentiële toestellen makkelijk op het aanrecht kunnen.
  • Een parkeerplaats in de buurt, en natuurlijk het liefst vlak voor deur of naast het huis op een eigen oprit.

Voldoende natuurlijk licht gevraagd

Ten tweede hechten de meest Belgen veel belang aan een flinke dosis zon in hun droomhuis. Concreet betekent dit dat zo’n huis grote ramen moet hebben, maar ook dakkoepels en lichttunnels zijn gegeerd. Kortom: alle ingrepen die ervoor zorgen dat je veel natuurlijk licht binnenkrijgt in je woning, zijn een plus. Daarbij speelt ook de oriëntatie van je woning een grote rol. Zuidelijk gerichte ramen zijn bijvoorbeeld ideaal voor de leefruimte. In combinatie met een zuidelijk georiënteerde tuin vang je het maximum aan zonlicht vanuit je ligstoel of terwijl je onkruid wiedt én heb je vanuit je salon zicht op jouw eigen lapje groen.

Warmte is synoniem met gezelligheid

Tot slot is gezelligheid een belangrijke vereiste voor de gemiddelde Belg. Misschien denk je dat gezelligheid afhankelijk is van de inrichting – en die draagt er natuurlijk in grote mate toe bij – maar het heeft net zo goed te maken met wát je in huis doet. Zo wil 80% van de deelnemers aan onze gezelligheidsenquête meer gezellig momenten beleven, zoals samen koken of nagenieten op het terras. Gezelligheid is bovendien onlosmakelijk verbonden met warmte: 49% van de deelnemers aan de gezelligheidsenquête vindt ‘een goed verwarmd huis op een koude winterdag’ het summum van gezelligheid en 12% bekent dat ze de verwarming op koude dagen een tikje hoger zetten, gewoon om het knus te maken.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...