Waarom je je energieverbruik moet monitoren

Ga terug naar het overzicht
energieverbruik

Dat je de verwarming niet laat opspringen terwijl je op reis bent, spreekt voor zich. Maar wellicht heb je toch meer sluipverbruik dan je verwacht. Bij veel bedrijven neemt die vorm van verspilling dramatische proporties aan – computers, kopieermachines en andere apparatuur die blijft aanstaan maakt er tot 30% van het totale energieverbruik uit – maar ook thuis kun je je energieverbruik maar beter monitoren om zeker te zijn dat jij je niet schuldig maakt aan energieverspilling.

Sluipverbruik: dit zijn de grootste boosdoeners

Als je weet dat elke watt sluipverbruik 2 euro per jaar kost, dan merk je meteen dat hier aandacht aan besteden je grote besparingen oplevert. Geen idee waar te beginnen? Pak eerst de grootste boosdoeners op het vlak van sluipverbruik aan:

  • Computer (op stand-by in plaats van volledig uitgeschakeld)
  • Tv met dvd-speler
  • Koffiezetapparaat (tip: doe je koffie in een thermos, zo hoef je je koffiezetapparaat niet aan te laten staan om je koffie warm te houden)

Zicht op je verbruik met een energiemeter

In de strijd tegen sluipverbruik is een energiemeter je ideale bondgenoot. Dit kleine apparaatje steek je in het stopcontact en sluit je aan op het apparaat waarvan je het verbruik wil kennen. Laat de meter een hele nacht zijn werk doen om te weten wat het apparaat in stand-by verbruikt. De jaarlijkse invloed daarvan op je portemonnee bereken je dan weer door dit verbruik te vermenigvuldigen met 365 en het resultaat daarvan te vermenigvuldigen met de elektriciteitsprijs (ongeveer 25 eurocent/kWh).

Ga voor een slimme thermostaat!

Tot slot helpt ook een slimme thermostaat om je energieverbruik te kennen. Dit toestel houdt zowel je verbruik in real-time bij als je historisch verbruik. Zo krijg je niet alleen een beter zicht op wanneer en hoe je verwarming precies werkt, maar aangezien slimme thermostaten je gewoontes leren kennen, optimaliseren ze ook je verwarming.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...