Hybride installatie met thermische zonnepanelen? Zo onderhoud je ze

Ga terug naar het overzicht
zonnepanelen

We worden ons er steeds meer van bewust dat we een steentje moeten bijdragen aan het milieu, maar dat is niet altijd eenvoudig. Hoe het gemakkelijker kan? Door een hybride verwarming te installeren! Daarbij vul je je klassieke stookolieketel aan met bijvoorbeeld thermische zonnepanelen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, je bespaart er bovendien geld mee – op voorwaarde dat je de installatie goed onderhoudt natuurlijk. In dit artikel ontdek je hoe!

Onderhoud van je thermische zonnepanelen

Je thermische zonnepanelen moet je op regelmatige basis controleren. Ga daarbij na of alle verbindingen nog in orde zijn en of er niets kapot is. Je hoeft voor die controle niet telkens op je dak te kruipen: af en toe een visuele check vanop de grond is ook al goed. Verder is het belangrijk om je zonnepanelen om de paar maanden grondig proper te maken met warm water en afwasmiddel. Hoe meer stof erop ligt, hoe minder energie je zonnepanelen namelijk opnemen. Verwijder tijdens het reinigen van je zonnepanelen ook bladeren, vogeluitwerpselen … Vergeet verder niet om het frame rond de panelen eens te poetsen. Doe je dat niet, dan zal de levensduur van zonnepanelen met zienderogen achteruitgaan. Let er wel op dat je bij het schoonmaken nooit op de panelen loopt.

Onderhoud van je mazoutketel

Het is wettelijk verplicht om je mazoutketel jaarlijks te laten onderhouden door een erkend technicus. Informazout beveelt je hierbij aan om voor een MazoutExpert te kiezen. Dit zijn erkende en ervaren technici, gespecialiseerd in verwarmingsinstallaties op stookolie. Een aantal MazoutExperts hebben ook een ‘erkenning zonneboiler’, te herkennen aan het ‘zon’-symbooltje in onze adressengids.

Het is belangrijk om dit onderhoud niet uit het oog te verliezen en goed bij te houden wanneer je voor het laatst een controle liet uitvoeren. Ben je niet zo goed in het bijhouden van afspraken of wil je gewoon graag een berichtje ontvangen wanneer het tijd is voor een nieuwe controle? Schrijf je dan in op onze Mazout Alerts!

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...