Er zijn vandaag heel wat verschillende soorten hybride verwarmingsinstallaties op de markt. Hybride systemen combineren de technologie van de warmtepomp met andere energiebronnen of - systemen. Denk aan de combinatie van mazout en hernieuwbare energie opgewerkt door thermische zonnepanelen of onttrokken aan de lucht, de bodem of het water via een warmtepomp.Warmtepompen heb je in allerlei soorten en maten. Er bestaan installaties mét buitenunit, die de warmte enkel uit de buitenlucht halen, en zonder buitenunit. In het laatste geval staat het systeem binnen en wordt de warmte uit afgevoerde ventilatielucht gehaald. Dit systeem verwarmt zowel je ruimtes als je sanitair water. Benieuwd of zo’n hybride verwarmingsinstallatie iets voor jou is? We zetten de voordelen op een rij!

Milieuvriendelijk verwarmen

Om te beginnen is de installatie van een hybride verwarming, bestaande uit een stookolieketel en een warmtepomp, een makkelijke overstap naar duurzamer verwarmen voor wie al een mazoutketel heeft. Dat je er het milieu een plezier mee doet, spreekt voor zich: je verbruikt pas mazout als het rendement van de warmtepomp te laag is. .

Hybride verwarming: een haalbare investering

Een warmtepomp alleen kan gepaard gaan met een behoorlijk hoge investeringskost en zijn enkel rendabel voor huizen met een optimale isolatie en een lagetemperatuurverwarming. Een hybride verwarming met een warmtepomp is daarentegen een stuk goedkoper én zinvoller bij bestaande installaties. Zo’n systeem werkt immers ook uiterst zuinig in combinatie met gewone radiatoren.

Werk maken van premies

Wie een warmtepomp laat plaatsen kan via de netbeheerder in aanmerking komen voor een subsidie. Hoeveel die subsidie precies bedraagt, hangt af van het type warmtepomp. Voor een hybride lucht-waterwarmtepomp mag je in Vlaanderen bijvoorbeeld op zo’n 800 euro rekenen, op voorwaarde dat je eindfactuur in 2018 gedateerd is. Er staat wel een maximum op zo’n subsidie voor een hybride lucht-waterwarmtepomp: je krijgt niet meer dan 40% van de factuur terugbetaald.

Rozengeur en maneschijn?

Zijn er dan alleen maar voordelen verbonden aan zo’n hybride verwarming? Hoewel de voordelen enorm zwaar doorwegen, gebiedt de eerlijkheid ons om hier ‘nee’ op te antwoorden. Je moet namelijk twee systemen laten onderhouden – je mazoutketel én je warmtepomp – en dat levert natuurlijk ietsje meer werk op.

Nog dieper duiken in het thema van duurzaam verwarmen? Onze dossierpagina over duurzaam verwarmen bundelt alle informatie in een handig overzicht!

 

Deze berichten zijn misschien interessant