Een make-over voor je huis op het vlak van energiebesparing

Ga terug naar het overzicht
energiebesparing

Ben je op zoek naar manieren om energie te besparen? Dat is een goed idee, zowel voor je portefeuille als voor het milieu. Weet je alleen nog niet zo goed waar te beginnen? Geen probleem: hieronder ontdek je wat je in huis kunt veranderen op het vlak van energiebesparing!

1. Pak je isolatie aan

Als je energie wilt besparen in huis, is je isolatie het eerste wat je moet aanpakken. Een huis dat goed geïsoleerd is, heeft namelijk veel minder warmteverlies waardoor je verwarming minder energie moet verbruiken om je huis op temperatuur te houden. En dat is niet onbelangrijk: verwarming is namelijk goed voor 60% van je totale energieverbruik! De belangrijkste plekken om te isoleren zijn uiteraard het dak, de buitenmuren en de vloer. Daarnaast mag je ook de ramen en deuren niet vergeten, en alle andere plaatsen in huis waar zich ‘tochtgaten’ voor kunnen doen. Plak tot slot nog folie achter je radiatoren zodat er ook daar geen warmte verloren gaat.

2. Niet onbelangrijk: je verwarmingsinstallatie

Zoals we hierboven al aanhaalden, is je verwarming goed voor 60% van je energieverbruik. Daarom is het belangrijk om steeds een verwarmingsinstallatie te hebben die in topconditie verkeert. Een verouderde verwarmingsketel verbruikt namelijk een pak meer dan een nieuwe. Is je ketel dus ouder dan 20 jaar? Dan vervang je hem het best door een nieuwe hoogrendementsketel. Stel je verwarming verder juist af en zorg dat hij niet nodeloos aanstaat. In dat opzicht is een slimme thermostaat of bediening van op afstand zeker een goede investering.

Nog een tip: wil je weten hoeveel je juist kunt besparen door je ketel te vervangen? Raadpleeg dan onze bespaarsimulator!

3. Hybride installatie: de beste energiebesparing

Nóg een manier om energie te besparen bij het verwarmen? Ga voor een hybride installatie en combineer je mazoutketel met hernieuwbare energie in de vorm van een warmtepomp (voor verwarming) of zonnepanelen (voor sanitair warm water).

4. Let op de verlichting

Naast verwarming is ook verlichting een grote energieslokop. Hoe je daarbij kunt besparen? Door lampen te installeren die weinig verbruiken. Denk daarbij aan spaarlampen of ledverlichting. Vergeet verder niet om de lichten uit te doen als je weggaat en kies eventueel voor een regelsysteem, waarbij je de verlichting kunt regelen volgens tijd of van op afstand met een app.

5. Last but not least: je elektrische toestellen

Een laatste grote energievreter zijn je elektrische toestellen, zoals je koelkast, droogkast, televisie, … Kies daarom steeds voor toestellen met een A+++-label. Zet kleinere toestellen ook steeds volledig uit en trek ze eventueel uit het stopcontact. Als je ze in stand-by laat staan, verbruiken ze namelijk nodeloos energie.

Wil je meer weten over energiebesparing door efficiënt te verwarmen? Lees dan onze whitepaper!

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...