De aankoop van mazout van A tot Z

Ga terug naar het overzicht
aankoop mazout

Voor veel dingen heb je zo je vaste aanpak. Denk maar aan je ochtendritueel of aan op reis vertrekken, de koffers pakken en documenten klaarleggen. Wie mazout bestelt, volgt het best ook een aantal vaste stappen – te beginnen bij het monitoren van de stookolieprijs. Benieuwd hoe jij te werk moet gaan bij de aankoop van mazout? Volg gerust mee!

De prijs van mazout in de gaten houden

Wie slim is, bestelt mazout niet lukraak, maar wacht tot de prijs laag staat. De stookolieprijs is namelijk niet in steen gebeiteld en hangt af van allerhande factoren, zoals de prijs van ruwe aardolie op de internationale markt, de evolutie van de Amerikaanse dollar en van onder meer belastingen en accijnzen. Wil je de mazoutprijs op de voet volgen? Je vindt de officiële prijs altijd op onze website.

Tip voor eigenaars van een ruime tank: grote hoeveelheden bestellen (vanaf 2.000 liter) is goedkoper.

Een mazoutleverancier zoeken

Als de prijs laag staat, ben je helemaal klaar om tot een aankoop over te gaan. Heb je een vaste leverancier die je installatie goed kent, dan kun je meteen je bestelling plaatsen. Maar je kunt ook gerust leveranciers vergelijken, want hoewel de overheid maximumprijzen oplegt, is de markt vrij. Als je wil, kun je zelfs voor elke bestelling een andere leverancier kiezen.

Type stookolie kiezen

Het enige wat je nu nog moet doen, is beslissen of je gewone mazout wil, of stookolie met additieven. Gewone mazout is goedkoper in aankoop, maar de additieven zorgen dan weer voor een schonere verbranding, minder uitstoot en een lager verbruik, waardoor je ketel minder slijt. Van de ene soort naar de andere switchen is trouwens perfect mogelijk, ook al is je tank nog niet volledig leeg.

Je voorbereiden op de levering

Heb je een datum afgesproken met je leverancier? Overloop dan deze korte checklist.

  • Als het even geleden is dat je je tank hebt laten bijvullen check dan of ze nog aan de reglementering voldoet voor je ze volgooit.
  • Belangrijk: zet je verwarmingsketel uit voor, tijdens en tot een tijdje na levering. Door het vullen van de tank worden residu’s op bodem opgestuwd, en je filter of sproeier zouden weleens verstopt kunnen geraken als je in die omstandigheden de ketel te snel opstart.
  • Maak de omgeving rond je tank vrij, zodat ze makkelijk bereikbaar is.

 

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...