Sinds 2015 is de Europese Ecodesignverordening van kracht. Die verordening houdt in dat producten die een bepaald niveau van energie-efficiëntie niet halen, niet meer verkocht, geproduceerd of ingevoerd mogen worden in Europa. Deze maatregel heeft ook een effect gehad op het minimumrendement van nieuwe verwarmingstoestellen. Daardoor ligt het rendement nu hoger en het verbruik lager, en zijn er vooral condenserende verwarmingstoestellen in gebruik. De vraag is nu of er een verschil is tussen het rendement van een condenserende gas- en stookolieketel en hoe je dat kunt vergelijken. In het NEKP of Nationaal Energie- en Klimaatplan staat in elk geval dat je een stookolieketel in het Vlaamse Gewest bij een gewone renovatie blijvend mag vervangen door een condenserende stookolieketel met A-label. Het Vlaams Klimaatplan stelt de voorwaarde dat deze nieuwe stookolieketel even performant moet zijn als een gasketel met A-label. Zoals je hieronder kunt lezen, is dat wel degelijk het geval!

Rendement vergelijken

Sinds de verordening worden verwarmingstoestellen steeds voorzien van een Europees energielabel. Die labels gaan van A tot G, waarbij A staat voor een erg goed rendement en G voor een ondermaats rendement. Die labels maken het veel eenvoudiger om het rendement van verwarmingsketels te vergelijken. Ketels met eenzelfde rendement zijn namelijk voorzien van eenzelfde label. Elke verwarmingsketel heeft zo’n productlabel. Daarnaast bestaan er pakketlabels. Dat zijn labels die toegekend worden aan combisystemen of hybride systemen waarbij je gebruikmaakt van twee toestellen. Pakketlabels beginnen bij A+++ en gaan tot G.

Het rendement van een gas- of stookoliecondensatieketel

Volgens de Ecodesignverordening moeten verwarmingsketels minstens een seizoensgebonden energie-efficiëntie van 86% hebben. Of je nu een stookolieketel of een gasketel koopt, je kunt er zeker van zijn dat beide toestellen dat minimumrendement halen. Maar het kan beter: condenserende stookolieketels hebben minstens een seizoensgebonden energie-efficiëntie van 90%, en halen daarmee een A-label. Deze ketels zetten zo goed als alle energie om in warmte.

Ontdek hier van alle merken de hoogrendementstookoliecondensatieketels met A-label.

Hoogste rendement? Ga voor hybride

Zoals hierboven vermeld, beginnen pakketlabels, in tegenstelling tot productlabels, al bij A+++. Dat wil zeggen dat je met een hybride installatie – door je condenserende stookolieketel te combineren met een duurzame energievorm zoals een warmtepomp of zonnepanelen – het allerhoogste rendement verkrijgt.

Deze berichten zijn misschien interessant