Als consument beschermd door de officiële mazoutprijs

Ga terug naar het overzicht
Prijs
mazoutprijs

Wat is de prijs van mazout? Wanneer kun je het voordeligst mazout bestellen? Het zijn vragen waarop je via online zoekmachines een vraag hoopt te vinden. De kostprijs van mazout leeft bij de consument, en dat is niet meer dan normaal. Maar hoe zit het nu juist met die mazoutprijs?

De officiële mazoutprijzen

Bij je opzoekingen naar de prijs van mazout ben je waarschijnlijk al eens op ‘officiële mazoutprijzen’ gebotst. Wat dat is? De Federale Overheidsdienst of FOD Economie legt elke dag maximumprijzen voor mazout (voor bestellingen vanaf 2.000 liter en voor bestellingen van minder dan 2.000 liter) vast om de consument te beschermen tegen prijsschommelingen op de internationale markt. Deze maatregel zorgt er trouwens ook voor dat de mazoutvoorraad niet plots uitgeput raakt, omdat de prijs ineens erg laag ligt. De overheid doet dat in het kader van een zogenaamd programma-overeenkomst tussen de Belgische Petroleum Federatie en de minister van Economie en Energie. Leveranciers mogen nooit over de maximumprijs gaan, maar wel eronder. Zo heb je als consument steeds de beste prijs!

Hoe wordt de prijs bepaald?

De prijs van mazout hangt af van verschillende factoren, maar de factor die het meeste doorweegt is de prijs ex-raffinaderij. Dat is de prijs van een vat ruwe olie op de internationale markten. Verder spelen ook de wet van vraag-en-aanbod, socioculturele factoren zoals politiek en de dollarkoers nog een rol. Tot slot moet je bij de prijs nog een marge voor de leverancier, belastingen, bijdragen en accijnzen rekenen.

Volg de mazoutprijs op de voet

De mazoutprijs op de voet volgen? Dat kan dankzij ons handig prijsoverzicht. Wil je steeds op de hoogte zijn van de allerlaatste verwikkelingen op het vlak van de mazoutprijs, met daarbovenop interessante weetjes en updates? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...