Deze factoren hebben een invloed op de stookolieprijs

Ga terug naar het overzicht
Prijs
stookolieprijs

Timing is belangrijk, in tal van omstandigheden. Je baas om opslag vragen wanneer je net een blunder van formaat begaan hebt? Geen goed idee. Je buurman vriendelijk verzoeken om zijn muziek ’s avonds iets minder luid te zetten als hij net volledig doorweekt zijn fiets tegen de gevel gooit? Ook niet zo’n goed idee. Voor je stookoliebestelling is timing net zo cruciaal. Je houdt de evoluties in de gaten, zodat je kunt bestellen nét wanneer het financieel voordelig is. Maar … weet je eigenlijk ook welke factoren een invloed hebben op de stookolieprijs?

Officiële dagprijzen voor aardolieproducten

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de mazoutprijs niet eindeloos kan stijgen. Sinds 1974 gelden er namelijk maximumprijzen voor aardolieproducten zoals mazout. Om die maximumprijzen te bepalen, houdt de regering rekening met:

  • een vaste marge voor leveranciers en petroleumbedrijven,
  • een btw van 21 procent op het geheel,
  • bijdragen aan het Sociaal Verwarmingsfonds,
  • bijdragen om Belgische bevoorradingszekerheid te garanderen.

Je bent volledig vrij om zelf je leverancier te kiezen, en daarbij kun je gerust zijn dat de prijs nooit meer bedraagt dan het officiële maximum.

Factoren die de stookolieprijs beïnvloeden

De mazoutprijs is afhankelijk van de kostprijs van een vat ruwe aardolie op de markt, dat spreekt voor zich. Maar de prijs van zo’n vat ruwe aardolie hangt op zijn beurt af van een heel aantal factoren, zoals:

  • vraag en aanbod (volgens de aloude economische wet dat meer vraag leidt tot een hogere prijs, net zoals een beperkte beschikbaarheid de prijs de hoogte in jaagt),
  • de evolutie van de dollarkoers,
  • de maximumbrutomarge van leveranciers,
  • een aantal belastingen, bijdragen en accijnzen.

Wist je trouwens dat je je mazoutlevering gerust gespreid kunt betalen? Zo’n maandelijkse betaling geeft je meteen financiële ademruimte.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...