Tools voor wie verwarmt met vloeibare brandstof

Veelgestelde vragen

De prijs van stookolie en biobrandstoffen kan dag na dag variëren. De beurs van Rotterdam geeft de prijs per liter mazout aan, maar ook de wet van vraag en aanbod speelt een rol. Als veel mensen op hetzelfde moment stookolie bestellen of als het aanbod beperkt is, dan zal de prijs stijgen. Daarom is mazout vaak duurder in de winter. Het is moeilijk te voorspellen wanneer mazout het goedkoopst is, maar op onze website kun je de prijsevolutie met alle stijgingen en dalingen goed in de gaten houden. Je ontdekt er ook wat de mazoutprijs van morgen zal zijn. 

Ontdek de actuele prijs van mazout en e-fuels 

Voor verwarmingstoestellen vanaf 20 kW is in Vlaanderen een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht Heel wat ketels in België hebben een hoger vermogen, dus controleer goed in welke categorie die van jou valt. Voor toestellen met een vermogen onder 20 kW is onderhoud niet verplicht, maar wel aangeraden. Onder meer omdat het vaak een garantievoorwaarde is van de fabrikant, maar ook om je installatie beter en zuiniger te laten werken. In het Brussels Gewest is het onderhoud verplicht voor elk vermogen.   

Schrijf je in op onze Fuel Alerts en krijg een bericht wanneer het tijd is voor het volgende onderhoud! 

Ontdek onze Fuel Alerts 

Ontdek de wetgeving rond onderhoud 

Stookolie is een brandstof die niet oneindig beschikbaar is. Daarom wil de regering het gebruik ervan afbouwen. Er is geen verbod op het gebruik van stookolie – en dat zit er ook niet nog meteen aan te komen. Wel mag je in Vlaanderen geen nieuwe mazoutketel meer laten installeren of je huidige ketel vervangen, als jouw woning aansluitbaar is op het aardgasnetwerk (dit betekent: er is aardgas aanwezig voor de deur of aan de overzijde van de straat). Het is wel nog mogelijk om onderdelen te vervangen en zo je ketel te optimaliseren. 

Maar we stellen je graag gerust: als mazoutgebruiker hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst. Hybride verwarming en koolstofarme vloeibare brandstoffen zijn namelijk prima alternatieven. 

Ontdek de regelgeving per gewest