Verwarmen met stookolie en pellets

Ga terug naar het overzicht
Verwarmen met stookolie en pellets

Pellet- en stookolieketel

Nadat ze hun oude stookolieketel een paar jaar geleden vervangen hadden door een nieuwe lagetemperatuurketel op stookolie, lieten de eigenaars van deze villa in de provincie Antwerpen een pelletkachel installeren als bijverwarming. Bij die keuze gaf comfort de doorslag.

Ook vrienden die op bezoek komen, zijn vaak enthousiast over onze pelletkachel.
De eigenaresse

Een aangename warmte

De eigenaresse is vol lof over haar pelletkachel: “Wat een aangename warmte, echt zalig! Een enorm verschil met de oude elektrische open haard.”

“Daarvoor hadden we een houtkachel, dat was nog iets anders. We moesten voortdurend stof afnemen en de plafondlijsten waren met de tijd van kleur veranderd. De pelletkachel die we nu hebben, is dus echte luxe: geen stof meer, geen gevaar, het is makkelijk en je kan de warmte goed doseren.”

Bijverwarming

Een geïsoleerd huis, dubbele beglazing, een recente stookolieketel… Het is de ideale vertreksituatie voor maximaal comfort. De stookolieketel zorgt het hele jaar door voor een comfortabele basistemperatuur en voor de productie van sanitair warm water. Dat had kunnen volstaan, maar de eigenaars wilden met een bijverwarming verschillende energiebronnen combineren.

De pelletkachel heeft voldoende vermogen om alle situaties in de combinatie van stookolie en pellets aan te kunnen
Guy Vandenbussche van Pelletfactory, die het systeem installeerde

Als de klant uitsluitend met pellets zou verwarmen, zouden ze ongeveer een zak van 15 kg pellets per dag verbruiken. Dat betekent 2,5 ton pellets per jaar of iets meer dan twee pallets. Met de kachel als bijverwarming ’s avonds komen ze drie tot vier dagen toe met een zak van 15 kg.

Goede afvoer verbrandingsgassen

Een goede afvoer van verbrandingsgassen is een belangrijke voorwaarde voor een goede werking van een pelletkachel. Voor de installateur is condensatie in de schoorsteen of het rookgasafvoerkanaal de grootste vijand bij zo’n installatie.

Om condensatieproblemen in de bestaande schoorsteen te voorkomen, raadt de installateur aan om te tuberen. Een goede rookgasafvoer is van essentieel belang, niet alleen voor een goede trek, maar ook en vooral om condensvorming in het kanaal te voorkomen.

Als de temperatuur aan de uitgang van het kanaal niet hoog genoeg is, is condensatie onvermijdelijk. Dat kan één kopje water per uur werking betekenen. Beeld je in wat voor schade dat kan aanrichten!”

Montagefouten

Montagefouten komen vaak voor bij particulieren die voor de installatie geen beroep doen op een vakman: verkeerde opstelling, te kleine diameter van het kanaal, ongeschikt materiaal, geen tubering of één die niet-geïsoleerd is, lekkende verbindingen…

“Die mensen klagen dan dat hun kachel niet werkt, maar die is zelden de oorzaak van het probleem. Ik leg mijn klanten altijd uit dat als hun kachel veel stof produceert, ze me meteen moeten verwittigen want dat is niet normaal. Het is vaak te wijten aan een probleem met de afvoer. Een andere oorzaak kan pellets van slechte kwaliteit zijn die in sommige supermarkten worden verkocht, hoewel dat fenomeen lijkt af te nemen”, zegt Guy Vandenbussche.

Twee soorten pellets

Pellets bestaan in twee soorten: de ‘witte’, 100% op basis van naaldhout, en de ‘bruine’, die voor 70 tot 80% bestaan uit naaldhout en voor 30 tot 20% uit loofhout.

In theorie hebben bruine pellets een hogere verbrandingswaarde, maar het rendement van de bruine pellets is niet altijd optimaal als de kachel niet afgesteld is voor dit type pellets.

Bij de keuze voor de combinatie van stookolie en pellets gaf comfort de doorslag.”
De eigenaars

Prijs van de installatie

Voor de installateur is het onmogelijk een correcte prijs te geven zonder de woning te zien. Elke opstelling is anders en elk detail kan een invloed hebben op de prijs.

De beste raad is om je nooit te baseren op een catalogusprijs, want voor een optimale werking is de kwaliteit van de plaatsing even belangrijk als die van de installatie zelf.

In deze case betekende de aankoop van een pelletkachel en de plaatsing een investering van zo’n € 3.500.

Een pelletkachel als bijverwarming
De stookolieketel zorgt het hele jaar door voor een comfortabele basistemperatuur en voor de productie van sanitair warm water.
Guy Vandenbussche van Pelletfactory, die het systeem installeerde
Ga terug naar het overzicht