In de streek van Geldenaken ligt deze oude dorpsschool, die jaren geleden al tot een eengezinswoning omgevormd werd. En ook al werkte de verwarmingsketel op stookolie nog steeds, hij werd toch een jaartje ouder. Vandaar de wens van de eigenaar om deze met het oog op de toekomst te vervangen. Beter voorkomen dan genezen. De firma Taillet & Fils gaf advies bij de werken.

De verwarmingsketel was al in gebruik sinds 1990. Maar na meer dan dertig jaar gebood het gezond verstand toch de vervanging van deze verwarmingsinstallatie, die een vermogen had van 45 kW. En ook al voorzag deze ketel niet minder dan 21 radiatoren van warmte en moesten er enorme ruimten worden verwarmd, zoals de voormalige eetzaal die tot leefruimte was omgevormd, toch stelde installateur Taillet & Fils een Viessmann Vitorondens 200-T condensatieketel voor met externe sonde en met een aanzienlijk lager vermogen. De klant vroeg ook specifiek om gebruik te maken van een weersafhankelijke regeling, wat zelden voorkomt.
We moeten mazoutgebruikers vaak uitleggen dat de werking van de ketel door de buitentemperatuur wordt geregeld, dus dat de door de installateur ingevoerde parameters dan ook niet gewijzigd mogen worden.
De eigenaar maakt ook gebruik van de Vitoconnectdienst, en heeft een waterontharder en een garantie-uitbreiding van 5 jaar. De installatie in de kelder is zonder problemen verlopen, ondanks een smalle trap die de doorgang enigszins bemoeilijkte.
Een weldoordachte keuze
Na meerdere gesprekken met de klant was het voor de installateur duidelijk: de keuze viel op de Viessmann 200-T verwarmingsketel. “Er zijn meerdere redenen voor onze keuze. Ten eerste hadden we een condensatiemodel nodig dat bovendien compatibel was met een externe sonde voor de weersafhankelijke regeling. En een tweede reden betrof het vermogen: de 200-T haalt een vermogen van 33 kW, terwijl de Vitoladens 300-C slechts 27 kW biedt,” verduidelijkt de zaakvoerder van het installatiebedrijf, Christophe Taillet.
Bediening op afstand met Vitoconnect
De Viessmann Vitorondens 200-T verwarmingsketel op stookolie is uitgerust met Vitoconnect. Dankzij deze technologie kan de eigenaar op afstand de temperatuur wijzigen of de verwarmingsperiodes instellen via zijn smartphone. Verder kan de klant ook verwittigd worden in geval van een storing of een onderhoudsherinnering ontvangen. Maar ook de installateur profiteert van deze technologie. “Voor de klant is het Vitoconnect; voor ons is het Vitoguide. Wij ontvangen dezelfde foutmeldingen als de klant, waardoor we erg snel kunnen reageren in geval van een storing. Wanneer een verwarmingsketel defect raakt, gebeurt het soms dat wij al over de informatie beschikken nog vóór de klant merkt dat er een probleem is! Mensen merken het niet altijd op, vooral bij goed weer”, vermeldt Céline Taillet.
De onderdelen die de dag voordien bij Viessmann zijn besteld, worden ‘s nachts geleverd zodat ze de volgende ochtend beschikbaar zijn en de technicus zo snel mogelijk aan de slag kan. Christophe Taillet verduidelijkt: “Vroeger stuurden we een technicus naar de klant om het probleem te identificeren. Hij kwam dan terug naar kantoor om de bestelling naar de leverancier te verzenden. Bij sommige partners moesten we soms tien dagen wachten om de onderdelen te ontvangen. Gedurende die tijd heeft de klant geen warm water meer of zit hij in de kou. Een situatie die wij onaanvaardbaar vinden. Voor onze klanten is het vooral belangrijk dat er snel wordt gereageerd; we verkopen immers warmte, niet louter een verwarmingsketel.”
Gemoedsrust en energiezuinig
Moet je wachten tot er zich een storing voordoet? Bepaalde klanten hebben soms wel de juiste reflex, maar moeten ook begeleid worden. “Het is geruststellend te zien dat klanten zich al bewust zijn van mogelijke energiebesparingen dankzij de preventieve vervanging van hun oude ketel. Ze wensen te investeren in een systeem dat met hun behoeften overeenstemt en ze hebben vooraf al informatie ingewonnen of stellen ons precieze vragen.” Eigenaars vervangen hun verwarmingsketel meestal in een van deze twee situaties: “Enerzijds zijn er diegenen die een ketel hebben die aan de normen voldoet en nog werkt, maar door de verouderde technologie een hoge uitstoot heeft. Uit voorzorg of met het oog op besparingen willen ze gewoon een voorsprong nemen. Als ze het zich kunnen veroorloven, gaan ze over tot actie zodat ze opnieuw jarenlang gerust kunnen zijn en op lange termijn kunnen besparen. Anderzijds zijn er diegenen waarvan de oude ketel defect raakt en die geen andere keuze hebben dan hem dringend te vervangen.” De eigenaar van deze oude school behoort tot de eerste categorie, maar blijft de uitzondering die de regel bevestigt.