Pascal houdt zijn budget onder controle dankzij condenserende stookolieketel

Ga terug naar het overzicht
testimonial mazout

Zuinig en efficiënt verwarmen, hoe doe je dat?

Pascal Van Loo weet waar hij mee bezig is. De hoeve uit 1912 die hij renoveerde in Holsbeek was al zijn achtste project. Hij bouwde ze om tot een leefruimte voor zijn gezin én een kantoor voor zijn consultancybedrijf Pasas. Hij had dus energie voor diverse doeleinden nodig en wou daarbij zijn uitgaven onder controle houden. Dus ging hij op zoek naar een zuinige en efficiënte oplossing, en naar een verwarmingsinstallatie met transparante prijzen.

Verschillende noden betekent verschillende oplossingen. Daarom zocht ik naar een combinatie van energiebronnen. Ik wou niet alleen mijn budget onder controle houden, maar ook mijn ecologische voetafdruk verkleinen.
Pascal Van Loo, Organisatiepsycholoog en renovatie-ervaringsdeskundige
Condenserende stookolieketel

Zuinig en efficiënt

De verwarming kwam als eerste aan bod bij de renovatie. In de boerderij stond een oude stookolieketel. “Ik besloot dat het systeem renoveren de voordeligste oplossing was. Daarom kozen we voor een condenserende stookolieketel St-Roch Junior FC 6." De ketel heeft een vermogen van 35 kW en is aangesloten op vloerverwarming en radiatoren.

Volgens Pascal biedt zijn keuze heel wat voordelen:

  • Met een reservoir van 10.000 liter kan hij zelf beslissen wanneer hij stookolie bijvult.
  • Dankzij de transparante stookolieprijzen komt hij nooit voor verrassingen te staan.
  • De nieuwe condenserende stookolieketel is zuiniger en beter voor het milieu.

Dit zuinige en efficiënte systeem voldoet dus perfect aan zijn behoeften.

Voor de ideale energiemix moet je soms je gewoontes wat aanpassen. Sinds we zonnepanelen hebben, doen we de was overdag, wanneer er veel licht is, in plaats van ’s avonds.
Pascal Van Loo

Condensatieketel met weersafhankelijke regelaar

Pascal wou ook zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Hoe loste hij dat op? “In plaats van een klassieke thermostaat, kozen we een weersafhankelijke regelaar. Die bestaat uit een sonde die de buitentemperatuur meet en die sneller kan inspelen op een daling (of stijging) van de temperatuur. Wordt het frisser? Dan stijgt de watertemperatuur in de installatie. Komt de zon erdoor? Dan daalt de temperatuur. Een weersafhankelijke regelaar compenseert zo het warmteverlies in het gebouw en vermijdt nutteloze verwarmingspieken.

Veel mensen zijn verbaasd dat de tank zich onder de houten plankenvloer van het kantoor bevindt. Maar eigenlijk vormt dit geen enkel probleem, ook van geurhinder hebben we totaal geen last.
Pascal Van Loo

Een duurzame energiemix

De condenserende stookolieketel is een onderdeel van een diverse energiemix. “Ik heb zelfs wat exotische zaken zoals een kleine windmolen overwogen, maar dat was niet interessant. Uiteindelijk koos ik voor fotovoltaïsche zonnepanelen. De beschikbare dakruimte, die zuidelijk gelegen is, wordt maximaal benut met een zonne-installatie van 5,8 kW piek.” Daarmee bespaart hij op lange termijn. In de toekomst wil Pascal ook nog een zonneboiler plaatsen voor warm water. Zijn Ariston elektrische boiler van 120 liter is immers wat krap voor het hele gezin.

De keuze voor mazout wordt voornamelijk bepaald door de transparante prijszekerheid. Door de grote inhoud van de tank kan ik zelf kiezen wanneer ik stookolie laat leveren, en kan ik wachten tot de prijs gunstig is.
Pascal Van Loo

Tip van Pascal

Nadat hij zijn verwarming vernieuwd had, concentreerde Pascal zich op de isolatie. De ramen, het dak en de muren werden onder handen genomen. “Bij de renovatie van de verwarming moet je altijd rekening houden met de isolatie. Een zuinige en efficiënte verwarming plaatsen heeft geen nut als het gebouw zelf niet goed geïsoleerd is.”
Energie adviseur Guido Saenen

Advies van de Informazout expert

Stookolie is perfect veilig. Het ontploft niet en is niet ontvlambaar onder 55°C. Je kan dus zonder problemen je reservoir onder een houten plankenvloer plaatsen. De grote verwarmingscapaciteit en de transparante prijzen maken het tot een zeer comfortabele oplossing.

Ga terug naar het overzicht