
Zuinig en efficiënt verwarmen, hoe doe je dat?
Pascal Van Loo weet waar hij mee bezig is. De hoeve uit 1912 die hij renoveerde in Holsbeek was al zijn achtste project. Hij bouwde ze om tot een leefruimte voor zijn gezin én een kantoor voor zijn consultancybedrijf Pasas. Hij had dus energie voor diverse doeleinden nodig en wou daarbij zijn uitgaven onder controle houden. Dus ging hij op zoek naar een zuinige en efficiënte oplossing, en naar een verwarmingsinstallatie met transparante prijzen.

Zuinig en efficiënt
De verwarming kwam als eerste aan bod bij de renovatie. In de boerderij stond een oude stookolieketel. “Ik besloot dat het systeem renoveren de voordeligste oplossing was. Daarom kozen we voor een condenserende stookolieketel St-Roch Junior FC 6." De ketel heeft een vermogen van 35 kW en is aangesloten op vloerverwarming en radiatoren.
Volgens Pascal biedt zijn keuze heel wat voordelen:
- Met een reservoir van 10.000 liter kan hij zelf beslissen wanneer hij stookolie bijvult.
- Dankzij de transparante stookolieprijzen komt hij nooit voor verrassingen te staan.
- De nieuwe condenserende stookolieketel is zuiniger en beter voor het milieu.
Dit zuinige en efficiënte systeem voldoet dus perfect aan zijn behoeften.
Condensatieketel met weersafhankelijke regelaar
Pascal wou ook zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Hoe loste hij dat op? “In plaats van een klassieke thermostaat, kozen we een weersafhankelijke regelaar. Die bestaat uit een sonde die de buitentemperatuur meet en die sneller kan inspelen op een daling (of stijging) van de temperatuur. Wordt het frisser? Dan stijgt de watertemperatuur in de installatie. Komt de zon erdoor? Dan daalt de temperatuur. Een weersafhankelijke regelaar compenseert zo het warmteverlies in het gebouw en vermijdt nutteloze verwarmingspieken.



Een duurzame energiemix
De condenserende stookolieketel is een onderdeel van een diverse energiemix. “Ik heb zelfs wat exotische zaken zoals een kleine windmolen overwogen, maar dat was niet interessant. Uiteindelijk koos ik voor fotovoltaïsche zonnepanelen. De beschikbare dakruimte, die zuidelijk gelegen is, wordt maximaal benut met een zonne-installatie van 5,8 kW piek.” Daarmee bespaart hij op lange termijn. In de toekomst wil Pascal ook nog een zonneboiler plaatsen voor warm water. Zijn Ariston elektrische boiler van 120 liter is immers wat krap voor het hele gezin.
Advies van de Informazout expert
Stookolie is perfect veilig. Het ontploft niet en is niet ontvlambaar onder 55°C. Je kan dus zonder problemen je reservoir onder een houten plankenvloer plaatsen. De grote verwarmingscapaciteit en de transparante prijzen maken het tot een zeer comfortabele oplossing.