Na het renoveren van haar verwarming verbruikt Annick 25% minder stookolie

Ga terug naar het overzicht

Stookolie behouden en investeren in hernieuwbare energie. Een goed plan?

Dat was de vraag van Annick Matelier uit Hekelgem. Haar vrijstaande woning uit de jaren 70 werd uitgebreid gerenoveerd in de jaren 90. De stookolieketel werkte nog, dus de verwarmingsinstallatie bleef. Maar na 40 jaar trouwe dienst vond Annick het tijd voor verandering.

De verwarming werkte goed en was dus niet meteen een prioriteit.
Annick Matelier, eigenaresse

Verbouwingen en te kleine radiatoren

In eerste instantie wilde het gezin vooral meer comfort. Het oorspronkelijke platte dak moest plaatsmaken voor een zadeldak met ruimte voor slaapkamers. De verwarming werd op de eerste verdieping geplaatst, aangezien de bestaande ketel het nog perfect deed.

De verwarming renoveren was pas twintig jaar later aan de orde. De ketel werd te oud en de oorspronkelijke radiatoren waren te klein – wat niet vaak voorkomt in een woning uit de jaren 70. Annick wou haar verwarmingsinstallatie dus volledig vernieuwen. Daarbij koos ze resoluut  voor een combinatie van stookolie en hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie is de toekomst, dus daarin investeren leek ons evident.
Annick Matelier

Afmetingen en vermogen van een condensatieketel

Annick werkt bij Weishaupt en vroeg dus raad aan een collega van de technische dienst. Zijn advies: om de juiste condensatieketel te kiezen, moet je berekenen welk vermogen en welke afmetingen je nodig hebt, zowel voor de verwarming als voor de boiler, en kijken naar je levensstijl. Op basis van die gegevens koos het gezin voor een Weishaupt-condensatieketel WTC-OB 20 W-PEA van 20 kW.

Annick is tevreden over haar keuze. In 2016 merkte ze de voordelen al:

  • Ze verbruiken jaarlijks 25% ofwel 800 liter minder stookolie.
  • De ketel is beter geïsoleerd en maakt minder lawaai.

Er werden ook twee zonnepanelen geïnstalleerd om het koppel en hun twee tieners van warm water te voorzien.

De afstandsbediening is een onmiskenbare troef.
Annick Matelier

En waarom geen aardgas?

Eerst en vooral hadden ze dan een geul moeten graven in de lange oprijlaan van de straat naar het huis. Dat zou hoge aansluitingskosten betekenen. Annick zag simpelweg geen enkele reden om over te stappen op aardgas.

Er is er maar één niet tevreden in het hele verhaal: de kat, die niet meer kan liggen spinnen op een lekker warme ketel. De nieuwe condensatieketels zijn immers beter geïsoleerd.  

We waren gewend aan het geluid van de oude ketel, maar bezoekers schrokken er altijd van als hij aansloeg. Wat een verschil met de nieuwe ketel!
Annick Matelier

Tip van Annick

Bij de renovatie van de verwarming liet ze ook een WCM-COM-communicatiemodule plaatsen. Dat is een interface waarmee je de verwarming op afstand kan bedienen. “De mogelijkheid om de verwarming op afstand te bedienen met je smartphone of tablet is een groot voordeel. Het is erg handig én goed voor je portemonnee.

Advies van de Informazout expert

Op het dak van Annick lagen leien. Daarom ging de installateur in zee met een gespecialiseerde dakwerker om de zonnecollectoren te plaatsen. Niet alle installateurs hebben ervaring met dakwerken, zeker met dit soort materiaal. Bespreek het dan zeker met uw specialist.

Ga terug naar het overzicht