Meer ruimte en betere prestaties dankzij een nieuwe compacte mazoutketel

Ga terug naar het overzicht

Twee jaar geleden kochten Amy en haar vriend deze alleenstaande villa in Laakdal. Jammer genoeg bleek de cv-ketel na meer dan 25 jaar dienst aan vervanging toe. Daarbij voldeed het sanitair warmwatercomfort niet aan hun verwachtingen. Ze bleven niet bij de pakken zitten en contacteerden een vakman die perfect inspeelde op hun wensen.

De nieuwe eigenaars hebben niet lang getwijfeld om te blijven verwarmen op stookolie. Amy legt uit waarom: “Ons huis ligt een stuk hoger dan de straat. Om op het aardgasnet te kunnen, moesten we een drie meter diepe geul tot aan de gevel uitgraven. Zulke werken zijn niet alleen duur, we hadden de voortuin ook net laten aanleggen. Daar kon dus geen sprake van zijn! Bovendien is de bovengrondse stookolietank in de kelder in uitstekende staat. Uiteindelijk hebben we ons laten informeren door een verwarmingsspecialist en kozen we samen voor een compacte condenserende cv-ketel op stookolie van Bosch.”

Het grote voordeel van een compacte ketel is de ruimte die je wint. Je kelder kan zo een extra functie krijgen.
Erwin Tumkiewicz, Field Service Supervisor bij Bosch Climate Belgium

Erwin Tumkiewicz, Field Service Supervisor bij Bosch Climate Belgium, vertelt: “De zeer compacte Bosch Olio Condens 2500 FT 25 is een nieuw toestel in ons land. Een klassieke opstelling van een stookolie-installatie bestaat uit een verwarmingsketel met daarnaast, -onder of -boven een opslagvat voor het sanitair warm water. Dat is niet het geval bij dit model. Hij is niet groter dan een wasmachine, want hij heeft een geïntegreerde warmwaterbereiding. In de behuizing zit een inox platenwisselaar en een klein buffervat van 40 liter voor sanitair warm water, in combinatie met een condensatieketel met blauwe vlambrander voor de verwarming. Alles zit netjes weggewerkt maar is toch zeer gemakkelijk te bereiken dankzij de scharnierende onderdelen. Qua rendement voldoet dit toestel aan de ERP-reglementering met zijn energielabel A voor ruimteverwarming en B voor waterverwarming.”

 Erwin Tumkiewicz, Field Service Supervisor bij Bosch Climate Belgium

Even groot als een vaatwasmachine

Erwin: “Compacte toestellen zoals deze zijn in Groot-Brittannië de norm. Ze bouwen daar hun ketel vaak in onder het aanrecht in de keuken. Daarom is dit volledige systeem qua afmetingen niet groter dan een vaatwasmachine. Het verschil zit ‘m in het type brandstof: stookketels in Groot-Brittannië werken op kerosine in plaats van op stookolie. Het grote voordeel van dit systeem is de ruimte die je wint. Vroeger was een kelder gewoon een technische ruimte, maar tegenwoordig krijgt de kelder vaak een extra functie. Bijvoorbeeld als hobbyruimte, man- of womancave (lacht). En niet alleen de bewoners halen voordeel uit dit toestel, ook bij onze installateurs horen we positieve geluiden.”

Ook de installateurs halen voordeel uit deze compacte mazoutketels.
Erwin Tumkiewicz, Field Service Supervisor bij Bosch Climate Belgium
Wouter Van Paemel, installateur

Plug & Play compacte mazoutketels

Wouter Van Paemel hielp het koppel met hun keuze en bij de installatie van hun compacte ketel van Bosch. Ook hij staat positief tegenover deze nieuwe technieken : “Dit is een heel fijn toestel om mee te werken. Je kan het in eender welke ruimte installeren en alles zit erin. De brander vind je in de behuizing en de schouwaansluiting is eenvoudig te realiseren. Alles is plug & play."

Klein van formaat, groot in prestaties

Wouter: "Het compacte volume van dit systeem schrikt de klant een beetje af. Ze zijn gewoon aan een grote SWW-boiler van 80 liter bij de cv-ketel. Onterecht want de prestaties van het compactere systeem zijn niet te vergelijken. Door de warmtewisselaar krijg je een debiet van 18 liter sanitair warm water per minuut. Bij de versie met 32 kW is dat zelfs 22 liter. Dat krijg je echt niet leeg als gezin, zelfs niet als iedereen tegelijkertijd baadt en doucht.”

Deze compacte ketel is uitgerust met een zelflerende thermostaat die zich zal aanpassen aan het verwarmingsprofiel van de gebruikers.
Wouter Van Paemel, installateur

Zelflerende compacte mazoutketel

Wouter: "Deze compacte ketel van Bosch is uitgerust met een zelflerende thermostaat, die het verwarmingsprofiel van de gebruikers zal assimileren. Dat wil zeggen dat hij op de duur zal weten hoeveel warmteverlies je hebt, hoe snel bepaalde ruimtes afkoelen, enzovoort. Vervolgens past hij de stookcurves aan.”

Tip van de installateur

“Dit is een heel fijn toestel om mee te werken. Je kan het in eender welke ruimte installeren en alles zit erin.”
Ga terug naar het overzicht