De bescheiden woning werd opgetrokken in de lokale steen uit de streek van La Roche-en-Ardenne. Na het overlijden van de vorige eigenaars stond ze een paar jaar leeg, tot de nieuwe eigenaars besloten ze volledig te verbouwen en om te toveren in een ruim vakantiehuis.

Vastgoedinvestering
De kleine, traditionele woning in Warempage, op een paar kilometer van Barrière de Champlon, stond al een paar jaar leeg. Toen de nieuwe eigenaars het pand erfden, wilden ze het huis waar ze hun jeugd hadden doorgebracht graag nieuw leven inblazen. Al snel groeide het idee om er een ‘gîte’ van te maken. Een slimme investering, want er is veel vraag naar vakantiehuizen in de streek.
Centrale verwarming
Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, maar komt erg traag op gang. Dat is niet ideaal voor een woning die snel moet worden opgewarmd en vooral in het weekend gebruikt wordt. Ook propaan was uitgesloten wegens de veiligheidsafstanden rond de tank. Daarom viel de keuze op een condenserende stookolieketel.
Bijna nieuwbouw
De leidingen en de radiatoren zijn gloednieuw, want er was geen centrale verwarming in de woning. De vorige eigenaar verwarmde met een stookoliekachel. Het huis werd bijna volledig gestript: de bijgebouwen achter de woning en enkele binnenmuren werden afgebroken, en alle ramen en deuren werden vervangen, net als het dak. De renovatie was dus vergelijkbaar met een nieuwbouwproject.
Isolatie en lokale steen
Bij het project ging de hoofdrol naar de lokale steen waarmee het huis gebouwd is. Om de stenen zichtbaar te houden, isoleerden de eigenaars de oude muren langs de binnenkant en de rest van het gebouw langs de buitenkant (pleister op isolatie en gevelbekleding in leisteen).
Thermostaat met afstandsbediening
De eigenaars maakten het zichzelf makkelijk en kozen voor een thermostaat die ze op afstand kunnen bedienen. Dat is niet alleen handig om het verbruik te controleren, maar ook om nutteloze verplaatsingen te vermijden elke keer ze de verwarming aan of uit willen zetten.
Voor hoeveel personen?
De klant wilde een vakantiehuis voor 12 personen. Maar door de strenge brandveiligheidsnormen werd dat aantal herleid tot negen. “Tot negen personen zijn de normen vergelijkbaar met die voor een eengezinswoning. Daarboven gelden er veel strengere regels, met extra kosten als gevolg”, vertelt architect Olivier Simon van Synergy Architecture Studio.

De tips van Olivier Simon
Hoewel een renovatie eenvoudiger is dan een nieuwbouwproject, is het vaak complexer om in te schatten welke energie-impact de verschillende werken zullen hebben. Vakmensen concentreren zich meestal op eigen domein (een raam vervangen, isolatie plaatsen, een nieuwe verwarming installeren, enz.). Voor een optimaal eindresultaat mag je echter nooit het totaalplaatje uit het oog verliezen. Daarom raad ik de bouwheer, de architect en de EPB-verantwoordelijke aan om de werken goed op elkaar af te stemmen. Deze experts kunnen waarschuwen voor de gevolgen van bepaalde keuzes bij een renovatie, die op termijn aanzienlijke kosten en problemen kunnen meebrengen.