Kurt Jacob

Bij sommige van mijn klanten daalde het verbruik met 50% nadat ze hun ketel hadden vervangen.

Een zuinige en stille hybride-installatie

De eigenaar van dit huis op het platteland van Heuvelland wilde zijn oude verwarmingsketel vervangen. Waarom? Om energie te besparen, het geluidsvolume van de verwarmingsinstallatie te verlagen en ze te combineren met een zonneboiler. Kurt Jacob, installateur bij Jacob Kurt & vader, licht de keuze van zijn klant toe.

Het brandstofverbruik verlagen

Eigenaar Christophe Dehaene deed al eerder een beroep op Kurt Jacob. “Ruim tien jaar geleden wilde hij zijn mazoutverbruik verlagen”, vertelt Kurt. “We plaatsten toen een zonneboiler, waarmee hij tot wel acht maanden per jaar zijn sanitair water kan verwarmen. Van een rendement gesproken! Er staan geen hindernissen, bomen of andere gebouwen in de weg, waardoor de zon dus het grootste deel van de dag op de thermische zonnepanelen valt.” 

In 2021 nam Christophe Dehaene opnieuw contact op met zijn installateur: “De ketel zat tegen de grenzen van zijn kunnen aan. Het was al een ouder model, meer dan 20 jaar oud, en hij stond onder de trap naar de slaapkamers. Ik had de ruimte al geïsoleerd, maar het lawaai bleef storend.” De oplossing?

Een verwarmingsketel op mazout in combinatie met de bestaande zonneboiler leek ons dan ook de beste oplossing.

- Kurt Jacob, installateur bij Jacob Kurt & vader

Bij mazout blijven?

Kurt Jacob plaatste een WOLF-condensatieketel model COB-2 van 20 kW/h. “Aardgas was hier in dit landelijk afgelegen gebied zonder aardgasaansluiting geen optie. We hebben even propaan overwogen, maar dat leek me niet veilig genoeg. De installatie ligt namelijk in de kelder en propaan, dat zwaarder is dan lucht, daalt neer. Een verwarmingsketel op mazout in combinatie met de bestaande zonneboiler leek ons dan ook de beste oplossing. Door te kiezen voor een ketel van hetzelfde merk als de zonneboiler, verliep de aansluiting vlotter”, aldus Kurt Jacob. De zonneboiler wordt nu ook getoond op het besturingssysteem van de ketel.

Stil

De installatie is nu stil genoeg voor de klant. “Het is een verschil van dag en nacht. We horen de ketel totaal niet meer”, knikt Christophe Dehaene. “Met dit model moet ik er soms expliciet bij zeggen: “Jawel, ze werkt, hoor!” (lacht) Het is een gesloten model, dus automatisch stiller. En voorzien van een volledige geluidsisolatie,” licht Kurt Jacob toe. Nog een bijzonder kenmerk: de ketel draait zonder voorverwarming, maar met een druksysteem. “Zo bespaart de klant zo’n zestig euro per jaar op zijn elektriciteitsfactuur.” 

Ik neem altijd ruimschoots de tijd om de vertrek- en aanvoerwatertemperatuur fijn af te stellen op de behoeften van de installatie en van de klant. Dat kan het verbruik aanzienlijk verlagen.

- Kurt Jacob, installateur bij Jacob Kurt & vader

De vertrek- en aanvoerwatertemperatuur optimaliseren

“Bij sommige van mijn klanten daalde het verbruik met 50% nadat ze hun ketel hadden vervangen”, vertelt Kurt Jacob opgetogen. “Ik neem altijd de tijd om de vertrek- en aanvoerwatertemperatuur fijn af te stellen. De fabrieksinstellingen zijn immers ingesteld voor Duitsland, waar de temperatuur tot -16 °C kan dalen. In onze streken volstaat een instelling tot -8 °C.” De installateur begint bij die lage vertrek- en aanvoerwatertemperatuur en verhoogt die beetje bij beetje. “In veel woningen zijn de verwarmingstoestellen veel te groot. Vaak kunnen de woonruimtes verwarmd worden met een watertemperatuur van 40 of 45 °C!  De klant geniet van hetzelfde comfort, maar met minder vermogen.”