In de pastorij van Sautour doet de combinatie van warmtepomp en stookolieketel het opvallend goed.

Ga terug naar het overzicht

Van pastorij tot vakantiehuis: het rapport

Toen André Corbisier de oude pastorij van Sautour kocht, zag hij er de perfecte locatie in voor een vakantiehuis. Om die plannen te realiseren, waren er heel wat verbouwingswerken nodig. Om te voldoen aan de huidige EPB-eisen en ecodesign-richtlijnen, moest het vervallen gebouw eerst bijna volledig worden afgebroken. André wou de landelijke charme van het oorspronkelijke gebouw behouden, maar wel met optimale energieprestaties. Een hele uitdaging!

Het doel was om zo veel mogelijk energie-efficiënt te werken en te besparen op het stookolie- en elektriciteitsverbruik.
Benoit Bastien, architect

Warmtepomp en stookolieketel

De energiekosten beperken is essentieel voor elke eigenaar van een vakantiehuis. Goed isoleren is dus een must. Zowel de 40 cm dikke muren als de vloeren werden geïsoleerd met polyurethaan. Voor de dakisolatie kreeg minerale wol de voorkeur. Uiteindelijk werd een isolatiewaarde van K29 bereikt, ruim onder de eis van K35 dus.

Ook over het verwarmingssysteem werd zeer goed nagedacht. Uiteindelijk viel de keuze op een combinatie van een stookolieketel met een lucht/water-warmtepomp. Hernieuwbare energie én een lager stookolieverbruik dus.

Alle werkingsparameters van de ketel worden opgeslagen en kunnen indien nodig opgevraagd worden voor optimalisatie van het rendement.
Benoit Bastien

Hoge energieprestaties: het resultaat

Andrés dochter Laurence beheert het vakantiehuis, dat sinds de renovatie erg populair is. Ze kan nu haar conclusies trekken over de energiekeuze. De Viessmann Vitoladens 300C beloofde immers een rendement tot 98%.

“We zijn nog steeds heel tevreden”, vertelt Laurence. “We verbruiken gemiddeld slechts 1500 liter stookolie, wat heel weinig is voor een oppervlakte van 300m² met 5 slaapkamers en 5 badkamers.” En wat vindt ze van de warmtepomp Viessmann Vitocal 350-A? “De elektriciteitsfactuur valt goed mee”, vervolgt ze. De combinatie warmtepomp en stookolieketel blijkt dus een goeie keuze, met mooie prestaties voor zo’n grote woning.

Dankzij de Inox-Radial-warmtewisselaar is de ketel geschikt voor alle soorten stookolie.
Benoit Bastien

Een bijgebouw voor maart 2018

Intussen hebben de Corbisiers alweer nieuwe plannen. Ze zijn nu een bijgebouw aan het zetten met een zwembad, sauna en jacuzzi. Daarbij kwam opnieuw de vraag welke verwarming ze moesten kiezen. “We hebben nog geen resultaten van het onderzoek, maar met het huidige systeem met stookolieketel en warmtepomp moeten we beide gebouwen kunnen verwarmen", denkt Laurence. “We zijn echter niet zeker dat de boiler van 200 liter volstaat voor het warm water.” “We denken er ook aan om fotovoltaïsche panelen te plaatsen voor de zwembadruimte.” Die werden ook overwogen bij de restauratie van de pastorij, maar kwamen er uiteindelijk toch niet omdat ze niet pasten bij het rustieke karakter van het gebouw.

Blauwe hardsteen en hout zorgen voor mooie accenten en dragen bij aan de authentieke charme van de pastorij.
Benoit Bastien

Tip van Laurence

Op het gelijkvloers is het gebouw uitgerust met vloerverwarming. De kamers beschikken over radiatoren en kunnen daardoor sneller en individueel worden verwarmd. Dat waarderen onze klanten!

Advies van de Informazout expert

Wil u optimaal rendement en duurzame energie combineren? Kies dan voor een condenserende stookolieketel met een warmtepomp. Enkel wanneer de buitentemperatuur te laag is, slaat de ketel aan om het energietekort te compenseren.

Ga terug naar het overzicht