
Welke verwarming kiezen voor modulaire verbouwingswerken?
Vroeger woonde de schoolmeester van Bertrix in het rode gebouw van Carine Steux. Het huis uit 1904 had overal trappen, zowel aan de ingang als om naar de tuin te gaan. In 2009 besliste Carine om de woning te renoveren, en ze pakte het meteen grondig aan. Ze wou meer genieten van de tuin, een bijgebouw zetten en een zwembad aanleggen. Ze stond voor een dubbele uitdaging: het bestaande gebouw efficiënter maken en een modulair verwarmingssysteem installeren voor de verschillende ruimtes.
Modulaire architectuur
Tijdens de werken was de eerste uitdaging het opnieuw indelen van de ruimte. Carine Steux had immers heel wat veranderingen in gedachten:
- een leefruimte op tuinniveau creëren
- het plafond van de zolder verhogen om het vertrek luchtiger te maken
- het hoofdgebouw verbinden met een nieuw gedeelte op een ander niveau
- een zwembad aanleggen om een semiprofessionele ontspanningsruimte te creëren
Het oorspronkelijke gebouw had al een zekere leeftijd. Door te isoleren met de juiste materialen werd het een energiezuinige woning. Ook de luchtdichtheid van het hele gebouw werd grondig onder de loep genomen. Alles werd nauwgezet op elkaar aangesloten om koudebruggen maximaal te vermijden, niet alleen in het dak, maar ook via de plinten en de ramen. Het dak, de muren en de vloer werden geïsoleerd met polyurethaan of met minerale wol. Ook de grote schuiframen van de woning vroegen om een uitstekende isolatie. Daarom werd voor een driedubbele beglazing gekozen.
Modulair verwarmingssysteem
De tweede uitdaging bestond erin om een verwarmingsinstallatie te vinden die paste bij die modulaire opstelling. Carine Steux zocht een langetermijnoplossing: een systeem dat weinig verbruikt én dat flexibel is. Ze wou immers dat het oude gedeelte, het bijgebouw en het zwembad los van elkaar gebruikt konden worden.
Ze was niet tevreden over haar pelletketel en koos daarom voor een condenserende stookolieketel Viessmann Vitoladens 300 T. Die werkt op zeer lage temperatuur, met een nominaal nuttig vermogen van 40kW in regime 80/60°C.
Het nieuwe verwarmingssysteem bestaat uit 5 circuits:
- Het eerste voedt de radiatoren van het oude deel van de woning en de convectoren die de verschillende verdiepingen verwarmen.
- Een tweede kring verwarmt het nieuwe deel van de woning en het sanitaire deel van het zwembad via vloerverwarming op lage temperatuur.
- De derde is een systeem op luchtverwarming voor het zwembad.
- De vierde kring voedt een warmtewisselaar voor de opwarming van het zwembadwater.
- De vijfde kring zorgt via een aparte boiler voor het sanitair warm water.
Dankzij een circulatiecircuit is er een snelle aanvoer van warm water overal in de woning. Zo kan het systeem op termijn de vertrekken onafhankelijk van elkaar verwarmen.



Energiezuinig verwarmen
De nieuwe verwarmingsinstallatie kan bogen op bijzonder goede prestaties. Het nuttig rendement van de nieuwe condensatieketel bedraagt wel 98%.
Er is over alles nagedacht, ook met het oog op hernieuwbare energie. Voor de plaatsing van zonnepanelen is de nodige ruimte voorzien. Mocht Carine vandaag opnieuw beginnen, zou ze slechts één ding anders doen: een thermodynamische boiler in de zwembadruimte plaatsen. Daardoor zou deze ruimte over een onafhankelijk systeem voor sanitair warm water kunnen beschikken.
Advies van de Informazout expert
Overschakelen naar een stookolieketel wordt vaak gezien als een stap terug. Niets is minder waar. De moderne condenserende stookolieketels hebben immers een uitstekend rendement.