Stookoliesector geeft prioriteit aan zorginstellingen: Informazout geeft duiding bij langere levertijden

Ga terug naar het overzicht

De Covid-19-crisis gaat gepaard met een toename van het aantal stookoliebestellingen. De mazoutsector verwerkt die momenteel aan de lopende band, maar staat erop dat zorginstellingen en hulpdiensten voorrang krijgen. Dit kan betekenen dat sommige consumenten met iets langere levertermijnen te maken krijgen, maar er is meer dan voldoende voorraad om iedereen te voorzien. 

Sinds de Covid-19-uitbraak merkt de mazoutsector een stijging in het aantal stookoliebestellingen. De sector kiest er bewust voor om in deze tijden de absolute prioriteit te geven aan hulpdiensten, ziekenhuizen, gezondheidscentra, bejaardentehuizen waar de voorraad enorm geslonken is en een tekort dreigt.

Stijgende energievraag en enorme prijsdaling

Doordat veel mensen ‘in hun kot blijven’, is de energievraag voor verwarming ook bij particulieren groter. Daarnaast zijn de olieprijzen historisch laag. Veel consumenten zijn daarom massaal stookolie beginnen bestellen om hun stookolietank bij te vullen en tegelijk van het prijsvoordeel te genieten. De combinatie van de toename van de vraag en de coronacrisis brengt voor de mazoutverdelers een extra uitdaging met zich mee om alle leveringen af te ronden. De verdelers draaien op volle capaciteit, maar hier en daar lopen de levertijden een beetje op, wat niet betekent dat er een tekort aan stookolie op til is. De productvoorraden zijn meer dan groot genoeg.

Betrouwbaar in crisistijden

Stookolie blijkt in deze tijden relevanter dan ooit. De betrouwbaarheid van deze brandstof bewijst zijn waarde. Veel instellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra werken grotendeels op stookolie om ook in crisistijden zeker te zijn van energievoorziening. Hun generatoren zijn momenteel erg belangrijk om de continuïteit te garanderen. Daarom zorgt de mazoutsector er in eerste instantie voor dat zij over voldoende grote reserves kunnen beschikken. Stookolie zal ook in de toekomst een cruciale en milieuvriendelijke rol blijven spelen. De combinatie met hernieuwbare energie is nu al mogelijk en de huidige ketels gaan straks ook met koolstofneutrale brandstof gebruikt kunnen worden.

Informazout wil iedereen nog even herinneren om de maatregelen in deze uitzonderlijke tijden te respecteren wanneer er stookolie geleverd wordt. Zo vragen we om de regels van ‘social distancing’ te respecteren, indien mogelijk te betalen via de mobiele betaalterminal in de vrachtwagen en de chauffeur de mogelijkheid te bieden om zijn of haar handen te wassen of te ontsmetten.

Ga terug naar het overzicht