Ontwerp Vlaams decreet stookolieketels mist haar doel en werkt uitstelgedrag in de hand

Ga terug naar het overzicht

Uitstoot van minstens 1,2 miljoen ton CO2 en kostenplaatje van 4,5 miljard euro voor 600 000 Vlaamse huishoudens

“De ene fossiele brandstof vervangen door de andere is een totaal gebrek aan langetermijnvisie”. Dat zegt Informazout, het kenniscentrum voor verwarmen met vloeibare brandstoffen naar aanleiding van het decreet dat werd ingediend door de Vlaamse meerderheidspartijen om de vervanging of plaatsing van stookolieketels te verbieden vanaf 2022 wanneer aansluiting op aardgas mogelijk is in de straat. Het verbod komt er in het kader van het Vlaamse Energie – en Klimaatplan dat onder andere inzet op de vermindering van de CO2-uitstoot in (niet)-residentiële gebouwen.

“Meteen nadat dit nieuws bekend werd gemaakt, werden we overspoeld door telefoontjes en mails van ongeruste consumenten. Het gaat hier om 600 000 Vlaamse gezinnen die nu niet weten wat ze moeten doen.”, zegt Willem Voets, General Manager bij Informazout. Volgens Voets zal het verbod niet bijdragen tot een vermindering in de CO2-uitstoot, integendeel. Minstens 1,2 miljoen ton CO2-uitstoot zal jaarlijks niet bespaard worden in Vlaanderen te wijten aan heel begrijpelijk uitstelgedrag van honderdduizenden eigenaars van een stookolie-installatie. Bovendien jaagt het decreet de Vlaming onnodig op kosten en richting hun laatste gasinstallatie, want ook deze verwarmingstechnologie gaat binnen enkele jaren op de schop.

Informazout pleit al langer voor een technologieneutrale aanpak waarbij iedere technologie de optie krijgt zelf met een oplossing voor de dag te komen om CO2-uitstoot in te dijken. Willem Voets is alvast overtuigd dat dergelijke oplossingen bestaan voor eigenaren van een stookolie-installatie: “Bestaande stookolie-installaties kunnen perfect bijdragen aan een verminderde CO2-uitstoot. Wanneer eigenaren in eerste instantie oude stookolieketels vervangen door een nieuwe hoogrendementsinstallatie is er al sprake van 30% winst in CO2-uitstoot. Deze nieuwe hoogrendementsketels zijn bovendien perfect combineerbaar met hernieuwbare energie zoals een (zonne)boiler en warmtepomp. Opnieuw goed voor 45% minder CO2-uitstoot. En er zijn de hernieuwbare vloeibare brandstoffen die op termijn een belangrijke rol zullen kunnen spelen. Deze koolstofarme vloeibare brandstoffen kunnen zonder extra installatiekosten gewoon gebruikt worden in de bestaande ketels en kunnen tot 90% CO2-uitstoot besparen". Een grote gemiste kans volgens Informazout.

Tot slot is het decreet ook een regelrechte aanslag op de portemonnee van de Vlaming: “Een overstap van een stookolie-installatie naar een gasaansluiting kost pakweg 7 500 euro per huishouden en dat voor een tijdelijke oplossing. Binnenkort staat ook immers de uitfasering van aardgas op de planning en zullen deze huishoudens opnieuw diep in de zakken moeten tasten. Gezien de moeilijke economische tijden waar veel Vlamingen voor staan na deze coronaperiode, is het dus heel logisch dat er gekozen wordt voor oplapwerken waarmee je voor 1 000 euro al snel weer 10 jaar gerust bent”, aldus Voets.

Ga terug naar het overzicht