Nieuwe webtool toont consument manieren om bestaande verwarmingsinstallatie te optimaliseren

Ga terug naar het overzicht

Nieuwe webtool toont consument manieren om bestaande verwarmingsinstallatie te optimaliseren

Op 26 september trad de Europese Ecodesign-verordening in voege. Dit betekent dat verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht worden in de EU. Zo wil Europa – met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 – het rendement optrekken en het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Tot zo ver alles duidelijk, maar hoe zit het met de bestaande toestellen?

Geen Europese verplichting

Bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de nieuwe Europese verordeningen. Vervangen is geen verplichting maar blijft in bepaalde gevallen – vooral bij installaties van 20 à 25 jaar oud – de beste oplossing, ondanks een hogere basisinvestering. Een goede reden om alles bij het oude te laten? “Helemaal niet,” stelt Willem Voets, general manager van Informazout: “Er is een alternatief tussen vervangen en niets doen. Want ook bij bestaande installaties kan het verbruik worden geoptimaliseerd, hetgeen zowel voor het milieu als voor de portefeuille voordelen oplevert.”

Nieuwe webtool: bestaande installatie optimaliseren

Te weinig mensen nemen echter de tijd om hun installatie eens kritisch tegen het licht te houden. Om daar iets aan te verhelpen lanceerde Informazout begin oktober een nieuwe webtool: ‘optimaliseer je installatie’ http://www.informazout.be/nl/optimaliseer-je-installatie

De module toont schematisch uit welke onderdelen een verwarmingsinstallatie bestaat, en hoe verouderde componenten voor behoorlijk wat energieverlies kunnen zorgen. Verwarmingstoestellen van 20 jaar en jonger zijn niet zo energie-efficiënt als de nieuwste generatie hoogrendementsketels, maar ze kunnen met enkele eenvoudige aanpassingen een stuk zuiniger gemaakt worden tegen een lagere kostprijs dan die van een volledig nieuwe installatie. Daardoor is de investering ook sneller terugverdiend.

Passende ingreep voor elke generatie toestellen

Wie in de module invult hoe oud zijn verwarmingsinstallatie is, krijgt meteen een pak handige tips. Bij elke generatie van installaties horen immers passende ingrepen. Bij een relatief recente verwarmingsinstallatie op mazout gaat dat bijvoorbeeld over het belang van onderhoud en correcte afregeling. Bij oudere installaties kan gedacht worden aan  het verbeteren van de isolatie van de circulatieleidingen, aan de vervanging van de brander of aan de vervanging van een energieverslindende elektrische circulatiepomp door een nieuw energiezuinig model.

Optimalisatie wedstrijd

Bovendien zijn er 20 Optimalisatiecheques ter waarde van 150 euro te winnen voor wie voor 26 oktober 2015 de module gebruikt én deelneemt aan de wedstrijd. De cheques kunnen worden gebruikt om optimalisatiewerken aan een mazoutinstallatie te laten uitvoeren door een erkend installateur.

Energielabels

Voor verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 20 à 25 jaar raadt Informazout wel een volledige vervanging aan. Op http://www.informazout.be/nl/energielabel-zoeken kan de consument opzoeken welke handelsmerken installaties met de beste energie-efficiëntie aanbieden. 

Ga terug naar het overzicht