Informazout op Batibouw: Advies op maat leidt tot slimmere keuzes
Volgens de meest recente berekeningen telt België 4,8 miljoen familiale woningen (appartementen inbegrepen) 1.6 miljoen (34%) worden verwarmd met stookolie. In 2014 werd zo’n 3.4 miljard liter stookolie verbruikt.
Wie verwarmt met mazout heeft vooral een profiel van ‘zelfstandig beslisser’. Hij kan zeer vrij zelf beslissen over zijn leverancier, de gewenste hoeveelheid energie die hij in voorraad wil aankopen of het tijdstip van bestelling en levering bepalen. Deze autonomie kan hij nog versterken door zijn verwarmingssysteem te integreren met hernieuwbare energieën zoals thermische zonnecollectoren. Daarnaast zijn een aantal andere argumenten van belang bij de energiekeuze van een mazoutconsument: niet gebonden zijn aan een netwerk, de factor veiligheid, een transparante verbruikskost en een beperkte milieu-impact. Vele consumenten laten op het vlak van energiebesparing echter nog steeds heel wat potentieel onbenut. Maar hoe maakt men de juiste keuzes, welke ingrepen leiden op het gebied van verwarming tot een lager stookolieverbruik met behoud van het comfort? Omdat veel mensen door het bos de bomen niet meer zien, lanceert Informazout op Batibouw een gloednieuwe besparingssimulator. Deze simulator berekent op een eenvoudige manier welke impact verschillende energiebesparende maatregelen hebben op het stookolieverbruik.
Ben ik zuinig of niet?
De simulator laat – dankzij een benchmark op basis van 1500 ingevulde enquêtes – toe het eigen stookolieverbruik te vergelijken met gezinnen in een gelijkaardige woonsituatie, bijvoorbeeld woningen met hetzelfde bouwjaar, dezelfde isolatiegraad etc. Op die manier heeft men meteen een idee of men een zuinige mazoutverbruiker is of niet. Wie ziet dat er nog werk aan de winkel is, kan in een volgende stap leren op welke manieren het stookolieverbruik gereduceerd kan worden, en wat de impact is van bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals (na)isolatie van de muren, het dak of de vloer, hoogrendementsbeglazing of de installatie van een zonneboiler. Daarnaast worden ook tips gegeven over de niet te onderschatten winsten die een veranderd gedrag kunnen opleveren.
Europa stuurt de markt
De simulator van Informazout zet dus volop in op energie-efficiëntie, een thema dat vanaf 26 september 2015 nóg meer in de actualiteit zal staan. Dan treedt immers de Europese Ecodesign richtlijn in alle EU lidstaten in werking. Nieuwe energielabels zullen de consument vanaf dan toelaten om de energie-efficiëntie van verschillende soorten verwarmingsinstallaties makkelijker te lezen.
Labels voor verwarmingstoestellen geven – anders dan bij huishoudelijke toestellen – een jaarrendement weer, dit is de energie-efficiëntie over een volledig jaar die rekening houdt met de rendementsverschillen in de verschillende seizoenen. Met de invoering van deze labels zullen er ook hogere eisen gesteld worden aan het minimum rendement van toestellen voor ruimteverwarming. Concreet zal dit ervoor zorgen dat de condensatietechniek en de beste lagetemperatuur ketels de standaard zullen worden voor eengezinswoningen. Deze zijn qua basisinvestering duurder dan de conventionele ketel, maar de meerprijs verdient zich terug door een lager verbruik.
Combinatie met hernieuwbare energie binnen handbereik
Een verwarmingssysteem hoeft echter niet beperkt te blijven tot een hoogrendementsketel op stookolie alleen. Een mazoutinstallatie kan immers perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energieën, denk maar aan thermische zonnecollectoren. Zonne-energie kan immers gemakkelijk als alternatief voor de productie van sanitair warm water worden ingezet. Als er onvoldoende zonne-energie is en de voorraad sanitair warm water opraakt, dan zorgt een verwarmingsinstallatie met mazout snel voor de bijverwarming.
Nieuwe campagne: nuttige informatie op een sprankelende manier
De besparingssimulator van Informazout wordt gelanceerd op Batibouw en zal het hele jaar door beschikbaar blijven op www.informazout.be en www.kamazoutra.be. Hij schrijft zich in binnen de ludieke context van de opvallende kaMAZOUTra-campagne van Informazout, die serieuze informatie levert, maar niet op een saaie manier. Telkens wordt de boodschap verpakt in een unieke stijl met amusante illustraties en bijhorende radiospots. Vier thema’s staan centraal in deze campagne: de verschillende betalingsmodaliteiten, de autonomie waarover men dankzij mazout beschikt (keuzevrijheid leverancier + levering), de technologische innovaties in de sector (hoogrendementsketel) en uiteraard de besparingssimulator zelf.