Groene mazoutrevolutie: voortaan nog transparanter, milieuvriendelijker én goedkoper verwarmen

Ga terug naar het overzicht

Groene mazoutrevolutie: voortaan nog transparanter, milieuvriendelijker én goedkoper verwarmen

Met de herfst doet ook het nieuwe stookseizoen zijn intrede. En dat brengt heel wat nieuws voor de consument: energie-efficiëntere verwarmingstoestellen, transparante product- en pakketlabels en een aanzienlijke verbetering van de milieu-impact van mazout. Een groene revolutie in drie stappen.

Stap 1: Ecodesign product- en pakketlabels

Op 26 september treedt de Europese Ecodesign-verordening in voege. Vanaf dan mogen verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht worden in de EU. Zo wil Europa – met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 – het rendement optrekken en het verbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Nieuwe toestellen krijgen een productlabel van G tot A++. Voor systemen die producten combineren (bijvoorbeeld een condensatieketel met thermische zonnecollectoren) komen er pakketlabels om de verwarming te optimaliseren.

De energie-efficiëntie verordeningen betekenen een groene sprong voorwaarts: alleen de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen zijn nog verkrijgbaar, terwijl de consument meer inzicht krijgt in de efficiëntie van producten. “Wie kosten wil besparen, kan met een stookolieketel met label A zijn verbruik aanzienlijk terugdringen”, weet Willem Voets, general manager van Informazout.

Bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de nieuwe verordeningen, men hoeft deze dus niet per sé te vervangen. En toch kan ook met een bestaande mazoutketel de ecologische impact worden verminderd.

Stap 2: overschakeling naar laagzwavelige mazout

Op 1 januari 2016 volgt immers een tweede groene maatregel. Het zwavelgehalte van ‘mazout normaal’ daalt van 1000 naar 50 deeltjes per miljoen. De consument profiteert drie keer: hij vermindert zijn milieu-impact, krijgt een hoger rendement en heeft minder last van roetafzetting waardoor het onderhoud vlotter verloopt.

De overschakeling heeft geen hinder tot gevolg. Mazoutgebruikers mogen hun voorraad opgebruiken of mengen met laagzwavelige mazout. Eventueel moet de mazoutpomp opnieuw afgesteld worden.

Stap 3: goedkoper verwarmen dankzij efficiënte toestellen en lage prijzen

De Europese energie-efficiëntieverordeningen zorgen samen met de overschakeling naar laagzwavelige mazout voor energie-efficiëntere verwarming. Bovendien zorgen de aanhoudend lage olieprijzen voor een ongeziene daling van de energiefactuur. De maximumprijs van stookolie zakte onlangs onder de 50 eurocent per liter, bijna de helft lager dan enkele jaren geleden. Steeds meer mensen kiezen daarom opnieuw voor mazout. De eerste zeven maanden van 2015 werden er in ons land 12.100 cv-ketels op stookolie verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ga terug naar het overzicht